Descriere - Dreptul proprietatii intelectuale. Curs universitar - 2021
Lucrarea este destinata in principal studentilor Facultatii de Drept, cu scopul aprofundarii cunostintelor din domeniul proprietatii intelectuale. Astfel, in acest context, sunt tratate drepturile de autor, drepturile asupra brevetelor de inventie, cele privind marcile si indicatiile geografice, drepturile asupra desenelor si modelelor. Sunt imbinate aspectele teoretice si cele practice, pentru a intelege aceasta materie vasta, dar si pentru a clarifica unele controverse.
Creatia intelectuala reprezinta un element primordial in dezvoltarea unei societati, de aceea trebuie protejata, fiind deosebit de important sa cunoastem prevederile juridice specifice, care, in ultima perioada, sunt tot mai numeroase. Drepturile de proprietate intelectuala, reglementate in principiu de legislatiile nationale, incep sa fie tot mai mult obiect al normelor comunitare si internationale in vederea uniformizarii aplicarii acestora.
Cresterea incalcarilor drepturilor de proprietate intelectuala reprezinta o amenintare la adresa economiei U.E. dar si la adresa sanatatii si sigurantei consumatorilor. Globalizarea si dezvoltarea Internetului ne usureaza viata, dar aduc dupa sine si destule riscuri, iar schimbarile din domeniul proprietatii intelectuale determinate de fenomenul digitalizarii reprezinta provocari actuale atat pentru legiuitorul european, cat si pentru cel national.
Desi este un domeniu de studiu relativ nou, proprietatea intelectuala beneficiaza de o atentie deosebita, in primul rand datorita faptului ca "un sistem de proprietate intelectuala bine pus la punct si echilibrat reprezinta un motor pentru investitiile in inovare si dezvoltare economica”.
Modul in care este structurat cursul doamnei Oana Mihaila porneste de la ideea ca dreptul proprietatii intelectuale cuprinde atat drepturile de autor, cat si drepturile asupra brevetelor de inventie, cele privind marcile si indicatiile geografice, drepturile asupra modelelor si desenelor, drepturile asupra topografiilor de circuite integrate.
La cele cinci categorii de drepturi enumerate anterior, care fac obiectul unor capitole separate, se adauga un capitol introductiv si un capitol final care analizeaza conventiile internationale cu rol deosebit in crearea unui cadru unitar de protectie a drepturilor de proprietate intelectuala.