Descriere - Dreptul muncii. Editia a IV-a, revazuta si adaugita
Dreptul muncii reprezinta o ramura a dreptului cu o dinamica extraordinara, cauzata atat de factori obiectivi, dar si subiectivi, legislatia muncii modificandu-se, in ultima perioada, intr-un ritm alert.
Astazi, dreptul muncii se afla la o rascruce de drumuri, modificarile survenite in legislatia muncii schimband radical viziunea asupra acestei materii. Astfel, Codul muncii a mers in directia flexibilizarii raporturilor de munca, ca urmare a strategiei in domeniul social implementata la nivelul Uniunii Europene – a aparut un nou act normativ, Legea dialogului social nr. 62/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, care reuneste o problematica extrem de complexa, respectiv, dialogul social (sindicate, patronat, Consiliul Economic si Social si Consiliul National Tripartit pentru Dialog Social), contractul colectiv de munca, conflictele de munca si, nu in ultimul rand, o serie de elemente care tin de jurisdictia muncii, si care, impreuna cu noul Cod al muncii, formeaza legislatia primara a muncii. Totodata intrarea in vigoare a celor 4 coduri – civil, de procedura civila, penal si de procedura penala, intr-un timp relativ scurt, influenteaza in mod direct si aduc o noua perspectiva asupra raporturilor de munca. Toate acestea tin cont de schimbarile survenite la nivel european atat in plan economic, cat si in planul politicii sociale adoptate la nivelul Uniunii Europene.
Acest curs, fara a avea pretentii exhaustive, abordeaza institutiile fundamentale ale dreptului muncii, punand accent pe latura practica, concreta a acestuia, cuprinzand atat studii de caz, din jurisprudenta interna si europeana, cat si modele de formulare necesare in solutionarea litigiilor de munca, adresandu-se studentilor, masteranzilor, cercetatorilor, dar si practicienilor in domeniu.