Descriere - Dreptul finantelor publice. Volumul II. Drept fiscal si procedura fiscala
Despre lucrare
Al doilea volum al cursului colegilor Ioan Lazar si Bogdan Florea de la Universitatea 1 Decembrie din Alba Iulia este dedicat atat dreptului fiscal material, cat si procedurii fiscale si contenciosului fiscal.
Cantitatea mare de informatie (peste 600 de pagini), dar mai ales puterea de sistematizare a materiei face din aceasta carte un instrument util atat studentilor in drept din ciclul de licenta, dar si celor din ciclul de masterat de la facultatile de drept si de studii economice, confruntati cu absenta de materiale didactice de calitate.
Mai mult, tinerii avocati care doresc sa se dedice dreptului fiscal, ramura a dreptului de permanenta actualitate si in care specialistii sunt la mare cautare, gasesc in aceasta lucrare o sinteza initiatica necesara si extrem de binevenita.
Recomandat de specialisti
Se remarca, in primul rand, amploarea lucrarii, cea care ne da imaginea anvergurii analizei intreprinse de autor asupra domeniului fiscalitatii, abordarea vizand toate laturile acestuia: teoria, normele juridice de drept fiscal material si procedural, ambele din perspectiva nationala si internationala, fara a fi neglijate aspectele practice, incluzand aici si aspectul jurisprudential. Din acest punct de vedere, marele merit al lucrarii este ca nimic din ceea ce este tratat si asternut pe hartie nu este redundant sau de trecut usor cu vederea.
Remarcam deopotriva si calitatea analizei, un exemplu edificator in acest sens fiind analiza raportului juridic fiscal, atat din perspectiva istorico-filozofica, dar si conceptuala si structurala, raportat desigur la natura dihotomica a acestei institutii juridice sau analiza exhaustiva a principiilor fiscalitatii, cu trimiteri la jurisprudenta nationala si europeana reprezentata in special de Curtea de Justitie a Uniunii Europene, precum si din perspectiva doctrinei de specialitate, fara a fi omisa fundamentarea acestor principii de catre Adam Smith.
Tanti Anghel
Consultant fiscal
Cadru didactic coordonator, Facultatea de drept, ASE
Cantitatea mare de informatie (peste 600 de pagini), dar mai ales puterea de sistematizare a materiei face din aceasta carte un instrument util atat studentilor in drept din ciclul de licenta, dar si celor din ciclul de masterat de la facultatile de drept si de studii economice, confruntati cu absenta de materiale didactice de calitate.
Calitatea cartii rezida nu doar in colectarea si parcurgerea unui volum foarte mare de informatie (acte normative, doctrina si jurisprudenta), ci mai ales in extragerea si prezentarea sistematica a esentialului, a reperelor necesare ale materiei studiate, ceea ce o recomanda tuturor celor interesati de acest domeniu fascinant al dreptului.
Prof. univ. dr. Radu Bufan
Din cuprins
- Drept fiscal;
- Teoria generala a impozitelor;
- Impozitul pe profit;
- Impozitul pe veniturile microintreprinderilor;
- Impozitul pe venit;
- Impozitul pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti si impozitul pe reprezentante;
- Impozitele si taxele locale;
- Impozitele indirecte datorate bugetului de stat. Taxa pe valoarea adaugata;
- Impozitele indirecte datorate bugetului de stat. Accizele;
- Contributiile sociale obligatorii;
- Principiile generale de conduita in procedura fiscala;
- Raportul juridic fiscal;
- Actul administrativ fiscal;
- Inregistrarea fiscala si stabilirea creantelor fiscale;
- Colectarea creantelor fiscale;
- Controlul fiscal;
- Contestatia impotriva actelor administrative fiscale;
- Procedura amiabila pentru evitarea dublei impuneri;
- Contenciosul fiscal.
Puncte forte
- cuprinde legislatia actualizata;
- analiza aprofundata a domeniului finantelor publice;
- interpretari si clarificari ale dezbaterilor din doctrina;
- existenta exemplelor si explicatiilor practice;
- prezinta o bogata jurisprudenta;
- ample referinte bibliografice.
Despre autori
Ioan Lazar este avocat in Baroul Alba si conferentiar universitar in cadrul Universitatii "1 Decembrie 1918” Alba Iulia. Autor si coautor a peste 100 de lucrari si articole.
Bogdan Florea este mediator autorizat si consilier juridic specializat in fiscalitate, achizitii publice si litigii de munca si lector universitar la Universitatea "1 Decembrie 1918” Alba Iulia.