Descriere - Dreptul familiei. Manual de seminar
Manualul de seminar se adreseaza studentilor care parcurg, pentru prima oara, disciplina "Dreptul familiei” si reprezinta un instrument util de lucru pentru pregatirea seminarelor. Totodata, manualul de seminar structurat in 11 capitole, ofera studentilor teme de discutie si analiza pe baza problemelor teoretice si practice expuse la curs.
La inceputul fiecarui capitol, am prezentat, in extras, normele legale care reglementeaza familia si relatiile de familie cuprinse in Cartea a II-a "Despre familie”, art. 258-534 C. civ. adoptat in anul 2011.
De asemenea, pentru a facilita intelegerea si insusirea institutiilor care fac parte din dreptul familiei, fiecare capitol contine cate un numar de intrebari de verificare a cunostintelor ce au scopul de a fixa notiunile de drept abordate la curs, precum si unele spete solutionate de instantele de judecata, ce urmeaza a fi analizate si discutate cu studentii in cadrul dezbaterilor de la seminar.
La finalul fiecarui capitol, in cadrul sectiunii "Bibliografie selectiva”, am recomandat studentilor cele mai semnificative lucrari stiintifice elaborate si publicate in Romania (tratate, cursuri si monografii), dupa adoptarea Codului civil in vigoare, de unii dintre cei mai de seama specialisti in materie, dintre care, in ordine alfabetica, mentionam pe: Marieta Avram, Flavius Antoniu Baias, Teodor Bodoasca, Emese Florian, Gabriela Cristina Frentiu, Cristina Codruta Hageanu, Lucia Irinescu, Calina Jugastru, Dan Lupascu si Cristiana Mihaela Craciunescu, Dumitru Lupulescu, Ioana Nicolae, Cristina Mihaela Nicolescu, Bogdan Dumitru Moloman si Lazar Ciprian Ureche, Adriana R. Motica.
Totodata, am recomandat studentilor si consultarea Revistei de dreptul familiei, publicatie aparuta in anul 2019, precum si lucrarea mea "Dreptul familiei. Bibliografie selectiva”, aparuta in anul 2020 la Editura Universul Juridic, in care sunt mentionate 2.278 de repere bibliografice referitoare la diverse lucrari in materie (teze de doctorat, tratate, cursuri, monografii, articole si studii, practica judiciara etc.) elaborate si publicate de 530 de autori in cei aproape 156 de ani de existenta a acestor drepturi in tara noastra.