Descriere - Dreptul familiei. Editia a II-a
Autor: Cristina Nicolescu
"Cateodata, datoria noastra in fata unui adevarat mister nu e sa-l lamurim, ci sa-l adancim asa de mult, incat sa-l prefacem intr-un mister si mai mare”, afirma Lucian Blaga. Daca acesta este crezul poetului, al artistului in general, dimpotriva, menirea omului de stiinta este aceea de a dezlega mistere. Analizand conceptele de baza si mecanismele de functionare care dau viata institutiilor juridice configurate in Cartea a II-a, "Despre familie”, din arhitectura Codului civil, lucrarea exercita o functie revelatoare, ridicand o parte dintre valurile sub care inca se mai ascunde fascinantul si provocatorul drept al familiei.
Conservand linia directoare initiala, editia a II-a a acestei lucrari isi propune sa aduca in lumina "reflectoarelor” juridice "familiile” de astazi, care, dincolo de diversitatea accentuata, crizele bulversante si metamorfozele la care sunt supuse, raman o sursa autentica a vietii cotidiene. Pentru atingerea acestui obiectiv, este valorificata plenar teoria "dreptului viu” (living law concept), acceptata si aplicata in mod constant de catre Curtea de la Strasbourg si Curtea Constitutionala romana in propria jurisprudenta. Din moment ce societatea evolueaza intr-un ritm galopant, iar regula de drept/norma juridica se adapteaza constant modificarilor survenite (pentru a nu se gasi intr-un grav decalaj cu realitatea sociala), doctrina juridica este fortata sa tina pasul acestor transformari, mutatii, (r)evolutii, neputand ramane "incremenita in proiect”.
Aceasta noua editie radiografiaza institutiile juridice din perspectiva numeroaselor acumulari legislative, doctrinare si jurisprudentiale survenite, in plan normativ fiind avuta in vedere, in special, paradigma conceptuala moderna, avangardista, instituita prin Legea nr. 140/2022 – generoasa "lume noua” oferita persoanelor cu dizabilitati intelectuale si psihosociale. In mod firesc, reverberatiile acestui recent act normativ si-au intins "aripa modelatoare” si asupra institutiilor din materie familiala, precum casatoria, divortul, autoritatea parinteasca sau adoptia. Dimensiunea europeana este valorificata in continuare si integrata in structura expunerii, prin ample referinte la jurisprudenta recenta a Curtii de la Strasbourg (in materia parteneriatelor civile dedicate uniunilor formate din persoane de acelasi sex, transgenderismului ori a maternitatii de substitutie) care forteaza statele-parti sa (re)construiasca propriul drept pe baza unor standarde comune, ajungandu-se astfel la formarea unui veritabil ius commune familias.
Prin structura si vastitatea informatiilor oferite, prezentul curs universitar reprezinta un instrument util si revelator nu numai pentru studenti, masteranzi si doctoranzii in drept, ci si pentru orice teoretician si practician al dreptului, adresandu-se, nu in ultimul rand, tuturor celor preocupati de domeniul raporturilor de familie, atrasi irezistibil, ca intr-un cantec de sirena, de farmecul inefabil al dreptului familiei si de numeroasele sale provocari contemporane.