Descriere - Dreptul climei. Regimul juridic al combaterii si atenuarii incalzirii globale si adaptarii la efectele schimbarilor climatice
La o jumatate de secol de acumulari normative specifice si circa 40 de ani de afirmare ca disciplina stiintifica, Dreptul mediului adauga in ultimele decenii un nou capitol dens, dinamic si reprezentativ de reglementari si contributii teoretice novatoare. Complementara si in interdependenta cu celelalte probleme ecologice majore – poluarea generalizata si biodiversitatea –, provocarea climatica a generat un regim juridic prin excelenta international si cu vocatie universala privind combaterea si atenuarea incalzirii globale, precum si adaptarea la schimbarile climatice. Promotor al unor concepte, principii si instrumente novatoare de atingere a obiectivelor climatice asumate, el isi revendica deja, in virtutea particularitatilor evidente pe care le prezinta, o anumita autonomie si pretentia de Drept al climei. Si aceasta cu atat mai mult cu cat prin Pactul verde (Green Deal) al Uniunii Europene, urgenta climatica a impus obiectivul neutralitatii emisiilor de dioxid de carbon si a creditat tranzitia ecologica ca o strategie continentala de crestere durabila.
In premiera nationala si inca printre putinele la nivel mondial, lucrarea de fata propune o radiografiere a corpusului juridic aferent si o analiza stiintifica a datelor fundamentale ale ineditei discipline stiintifice.
Prof. univ. dr. Mircea DUTU, directorul Institutului de Cercetari Juridice al Academiei Romane (ICJ) si presedintele Universitatii Ecologice din Bucuresti (UEB)
Lucrarea domnului Mircea Dutu demonstreaza faptul ca "asistam la nasterea si dezvoltarea unui ansamblu de reglementari ce se constituie intr-un regim juridic particular si reclama o inedita disciplina stiintifica, precum si la emergenta unui nou drept fundamental, la o clima stabila in cadrul unui fenomen denumit dreptul climei, aflat in plina desfasurare”.
Asa cum arata autorul, un regim juridic complex a luat nastere pentru a sustine raspunsul international la problematica schimbarilor climatice. La baza efortului international se afla Conventia-cadru privind schimbarile climatice, Protocolul de la Kyoto si Acordul de la Paris.
Cartea ofera, in cele sapte capitole, o imagine de ansamblu cuprinzatoare a legislatiei internationale privind schimbarile climatice si evalueaza toate instrumentele si conventiile internationale relevante care stau la baza regimului juridic international al climei. - Bogdan Bucatariu