Descriere - Drept privat roman. Izvoare, procedura civila, persoane, bunuri
Cursul de drept privat roman isi propune sa surprinda valoarea inestimabila a studiului aparitiei si evolutiei institutiilor juridice romane. Lucrarea este structurata in cinci capitole.
Primul capitol analizeaza obiectul si importanta dreptului privat roman si introduce studentul in istoria Romei, urmarind modul in care au evoluat statul si dreptul roman de-a lungul epocilor istorice (Regalitatea, Republica si Imperiul).
Al doilea capitol prezinta formele de exprimare ale dreptului roman, in evolutia sa de la intemeierea cetatii si pana la codificarea infaptuita de imparatul Iustinian.
Al treilea capitol expune modul in care a evoluat procedura civila in cadrul celor trei sisteme procedurale cunoscute de romani si evidentiaza geniul pretorului roman, care a contribuit la adaptarea vechiului drept civil, rigid si formalist, la cerintele practicii in continua schimbare.
Al patrulea capitol trateaza persoanele, statutul juridic al acestora fiind foarte diferentiat in dreptul roman, dupa cum erau ori nu oameni liberi, cetateni ori necetateni, sclavi ori dezrobiti, sefi de familie sau persoane alieni iuris, capabili ori incapabili.
Al cincilea capitol se refera la bunuri si analizeaza cele trei titluri juridice care justifica stapanirea unei persoane asupra unui lucru: posesiunea, detentiunea si proprietatea.
Cercetand evolutia institutiilor de drept roman, studentii vor descoperi vitalitatea extraordinara a acestui sistem de drept care a reusit sa creeze o minunata punte intre trecut si prezent. Gratie rigorii, flerului si spiritului juridic ascutit al pretorului si al jurisconsultului, dreptul roman a constituit izvor de inspiratie pentru multe sisteme juridice.