Descriere - Drept penal. Partea generala. Curs teoretic in domeniul licentei (Volumul I)
- Notiuni introductive. Aplicarea legii penale. Infractiunea - Extrase de practica relevanta - Materiale auxiliare de lucru
Lucrarea Drept penal. Partea generala. Curs teoretic in domeniul licentei (I) se adreseaza, cu predilectie, studentilor din anul al II-lea de studii juridice de licenta.
Cursul Drept penal. Partea generala. Curs teoretic in domeniul licentei (I) este sistematizat in trei titluri (Notiuni introductive; Aplicarea legii penale; Infractiunea), prin valorificarea doctrinei autohtone si a jurisprudentei nationale – in special a celei obligatorii – in domeniul dreptului penal (partea generala).
In acest demers, in primul titlu, rezervat notiunilor introductive in materia dreptului penal, se trateaza o serie de chestiuni referitoare la: aspecte generale de baza privind dreptul penal; izvoarele dreptului penal; principiile fundamentale ale dreptului penal; norma penala, raportul juridic penal si legea penala. In titlul al II-lea este examinata materia aplicarii legii penale, abordata din perspectiva mai multor coordonate, respectiv: timpul, spatiul, persoanele si faptele. Titlul al III-lea cuprinde analiza infractiunii, ca institutie fundamentala principala a dreptului penal, fiind prezentate detaliat chestiuni privind: definitia si trasaturile esentiale ale infractiunii; cauzele care exclud infractiunea; continutul infractiunii; formele infractiunii dupa fazele de desfasurare a activitatii ilicite; unitatea de infractiune; pluralitatea de infractiuni; participatia penala.
Explicatiile pot fi utile nu numai celor aflati la primul contact cu studiul dreptului penal, ci si celor care doresc sa parcurga recapitulativ materia sau sa o aprofundeze (de pilda, studentilor la studii de masterat). De asemenea, cartea Drept penal. Partea generala. Curs teoretic in domeniul licentei (I) ii vizeaza si pe cei care se pregatesc pentru diverse evaluari implicand domeniul dreptului penal: examen de absolvire a studiilor de licenta in drept, concurs de admitere in unele profesii juridice (magistratura, avocatura s.a.), concursuri de definitivat sau de promovare in cadrul unor profesii juridice etc. Din aceasta perspectiva (si nu numai), apreciem ca prezentul curs poate folosi si practicienilor dreptului, putand constitui, totodata, un mijloc util dialogului academic intretinut cu teoreticienii penalisti.
Speram ca lucrarea Drept penal. Partea generala. Curs teoretic in domeniul licentei (I) sa apara tuturor cititorilor ca o lectura utila, echilibrata si (in)formativa in domeniul dreptului penal (partea generala).
Autori: Maria-Ioana Marculescu-Michinici , Mihai Dunea
Anul aparitiei: 2018
Format: 16.5X23.5 cm
Nr. pagini: 968