Descriere - Drept penal. Partea generala conform Codului penal. Ed. a 6-a
Dreptul penal reprezinta principalul instrument in lupta de aparare a celor mai importante valori sociale, ce pot fi periclitate prin fapte de o periculozitate deosebita.
Editia 6 contine ultimele modificari legislative aduse prin Legea nr. 258/2023, Legea nr. 291/2023, Legea nr. 314/2023, Legea nr. 323/2023, Legea nr. 401/2023, Legea nr. 424/2023, Legea nr. 430/2024, Legea nr. 58/2024, Legea nr. 126/2024, Legea nr. 172/2024, Legea nr. 202/2024, precum si deciziile relevante pronuntate recent de Inalta Curte de Casatie si Justitie (Decizia nr. 13/2023, Decizia nr. 71/2023, Decizia nr. 22/A/2024, Decizia nr. 30/2024) si Curtea Constitutionala a Romaniei. Ca o noutate, sunt aduse in prim-plan in maniera comparativa si dispozitii din Codul penal al Republicii Moldova.
Pentru a veni in sprijinul absolventilor facultatilor de drept care doresc sa urmeze cariera de judecator sau procuror, autorii au avut in vedere si tematica concursului de admitere la Institutul National al Magistraturii, analizand detaliat fiecare institutie si prezentand exemple din practica judiciara.
Din cuprins
- Notiuni introductive
- Legea penala
- Infractiunea
- Formele infractiunii
- Pluralitatea de infractori
- Unitatea si pluralitatea de infractiuni
- Cauzele care inlatura caracterul penal al faptei
- Raspunderea penala
- Sanctiunea de drept penal
- Individualizarea pedepselor
- Masurile de siguranta
- Raspunderea penala a minorilor
- Raspunderea penala a persoanei juridice
- Cauzele care inlatura sau modifica executarea pedepsei
- Cauzele care inlatura consecintele condamnarii
Puncte forte
- explicare clara si concisa a informatiilor din sfera penala
- urmeaza tematica concursului de admitere la Institutul National al Magistraturii
- legislatie actualizata
- prezinta unele chestiuni controversate in materie si opinii de o valoare incontestabila
- ample referinte bibliografice
- limbaj clar si logic
Despre autori
Gheorghe IVAN este doctor in drept, cercetator stiintific asociat al Institutului de Cercetari Juridice "Acad. Andrei Radulescu” al Academiei Romane, prof.univ.dr. in cadrul Facultatii de Drept si ?tiinte Administrative a Universitatii "Dunarea de Jos” din Galati, membru al Asociatiei Internationale de Drept penal, membru in Consiliul director al Asociatiei Romane de ?tiinte Penale si coordonatorul Centrului pentru studii in materie de justitie penala si al Laboratorului de investigatii si cercetare criminalistica ? Institutul Transfrontalier de Studii Internationale si Justitie Penala Galati.
Mari-Claudia IVAN este doctor in drept, membru al Asociatiei Romane de ?tiinte Penale si consilier juridic (grad profesional principal) in cadrul Institutiei Prefectului ? Ministerul Afacerilor Interne.