Descriere - Drept fiscal
Despre lucrare
In zona de cercetare si analiza a normelor de drept fiscal se pot scrie foarte multe, de aceea incercarea de a cuprinde elementele esentiale intr-o lucrare de (numai) 500 de pagini este o provocare sisifica. Suntem pe taramul unei informatii atat de volatile, incat ceea ce s-a scris ieri ar putea sa nu mai fie valabil astazi, iar ceea ce a primit bun de tipar astazi sa fie maine supus unei analize critice, mai curand din perspectiva evolutiei politicii fiscale, decat prin prisma impactului actual. Daca in dreptul comun putem analiza norme din Codul civil in vigoare ca fiind legislatie noua, pentru dreptul fiscal nou este textul ce se va aplica maine. Totodata, un manual de Drept fiscal roman, in momentul in care evaluarea activitatii universitare se raporteaza covarsitor la indicatori metrici si la articole publicate in reviste cu vizibilitate internationala, este un demers perceput ca traditional, energofag si nostalgic.
Cititorii sunt invitati, asadar, sa parcurga acest volum, conceput ca raspuns la o provocare sisifica, un material volatil si cu parfum de nostalgie, care ofera studentilor o lectura educativa, expertilor in fiscalitate o analiza sintetica, iar colegilor pasionati de acest domeniu o privire critica si oportunitatea colaborarii pentru editii viitoare.
Din cuprins
- Dreptul fiscal – ramura autonoma in sistemul de drept romanesc
- Trasaturile, functiile si elementele tehnice ale impozitelor
- Impozitul pe profit
- Impozitul pe veniturile microintreprinderilor
- Impozitul pe venit
- Contributii la sistemul public de asigurari sociale
- Impozitul pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti si impozitul pe reprezentantele firmelor straine infiintate in Romania
- Taxa pe valoarea adaugata
- Accizele si alte taxe speciale
- Impozitele si taxele locale
- Procedura fiscala
- Incasarea creantelor fiscale
Puncte forte
- · analiza riguroasa a domeniului dreptului fiscal
- · expunere clara a ideilor, termenilor si notiunilor analizate
- · tabele si figuri pentru asimilarea informatiilor
- · legislatie actualizata
- · permite intelegerea celor mai importante aspecte specifice dreptului fiscal
Despre autor
Mihaela TOFAN este profesor universitar dr. habil. la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, titularul disciplinelor Dreptul afacerilor, Legislatie fiscala, Drept institutional al Uniunii Europene si profesor Erasmus la mai multe universitati din Uniunea Europeana. De asemenea, este avocat in Baroul Iasi (din 2001).