Descriere - Drept civil. Drepturile reale principale. Editia 5
Despre lucrare:
Dedicata in primul rand studentilor, masteranzilor si doctoranzilor, prezenta lucrare se dovedeste a fi un instrument util pentru intelegerea si aprofundarea drepturilor reale principale. In acelasi timp, ea contine o multitudine de informatii utile atat teoreticienilor, cat si practicienilor in drept.
Editia 5:
Prin publicarea acestei noi editii autorul a dorit sa valorifice jurisprudenta adoptata de Inalta Curte de Casatie si Justitie, sa aduca argumente suplimentare in favoarea unora dintre solutiile pe care le-a preconizat pentru rezolvarea unor probleme care au nascut controverse sau chiar sa isi revizuiasca unele dintre opiniile exprimate anterior. In acelasi timp, legislatia conexa a suferit modificari si adaugiri importante, care trebuiau analizate. Avem in vedere indeosebi modificarile care au fost aduse Legii fondului funciar nr. 18/1991 prin 6 acte normative, Legea nr. 165/2013 privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist in Romania (care a schimbat fundamental modul de acordare a despagubirilor pentru unele imobile preluate de stat sau de alte persoane juridice, in timpul regimului comunist), Legea nr. 7/2014 privind unele masuri de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan si de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societatilor comerciale ce detin in administrare terenuri proprietate publica si privata a statului cu destinatie agricola si infiintarea Agentiei Domeniilor Statului (care a instituit noi conditii pentru incheierea actelor translative de proprietate avand ca obiect unele bunuri imobile si a instituit noi drepturi de preemptiune), precum si cele 8 acte normative care au modificat substantial Legea nr. 7/1996 privind cadastrul si publicitatea imobiliara.
Toate aceste noutati au fost integrate in corpul lucrarii Drept civil. Drepturile reale principale, a carei structura a fost pastrata.
Din cuprins:
- Patrimoniul si drepturile patrimoniale
- Dreptul de proprietate
- Regimul juridic al bunurilor imobile proprietate privata
- Modalitatile juridice ale dreptului de proprietate
- Apararea dreptului de proprietate
- Posesia
- Dezmembramintele dreptului de proprietate
- Modurile de dobandire a dreptului de proprietate si a altor drepturi reale
- Publicitatea imobiliara
Puncte forte:
- Ample referinte bibliografice
- Analiza noilor modificari aduse legislatiei conexe
- Jurisprudenta bogata in materie
- Analiza unor probleme controversate in domeniu
- Tratarea tematica a materiei
Despre autor:
Eugen Chelaru este doctor in drept, Universitatea din Bucuresti, avocat in Baroul Arges, decan al Facultatii de Stiinte Economice si Drept a Universitatii din Pitesti si membru al Academiei de Stiinte juridice din Romania.
ISBN: 978-606-18-0906-6
Nr pagini: 540
Format: Necartonata
Anul aparitiei: 2019