Descriere - Doctrine juridice
Aceasta carte, care se doreste a fi un curs pentru studenti, a aparut din nevoia de a oferi pasionatilor in drept o sinteza asupra unor idei care au fundamentat dreptul. Cu alte cuvinte, in curs vom ridica intrebari, precum: Ce este dreptul? Ce e justitia? Cum apar normele? Cine creeaza dreptul? Mai avem nevoie de stat pentru a avea drept? Cum stabilim ca norma este buna? De ce avem drepturi? De ce avem obligatii? De ce raspundem? Este dreptul moral? Este dreptul amoral? Care sunt principalele teorii asupra dreptului? Ce este globalismul juridic? Ce este feminismul juridic? Mai avem libertate de exprimare in contextul curentului cancel culture? s.a.m.d.
Nu dam noi raspunsurile si, drept sa va spun, uneori nici nu sunt suficiente. In schimb, facem o trecere in revista asupra principalilor ganditori ai vremii, care au influentat prin doctrina lor dreptul si societatea.
Cartea se vrea a fi "altfel” pentru ca are o metoda foarte apropiata de cititor, aspect care cred ca ma defineste. Am incercat sa leg acest curs de ceea ce in alte zone ale dreptului se numeste ”Jurisprudence”, dar am pastrat puternica legatura pe care materia o are cu Teoria Generala a Dreptului, fiind in realitate o continuare fireasca a cursului de TGD.
Nu va lasati descurajati de titlul acestei carti! Incercati numai sa o rasfoiti. Nu o veti mai inchide pana nu o cititi pe toata, rand cu rand. Oriunde s-ar deschide, veti gasi un smart teaser. Va fi vorba despre o problema grea si importanta, filozofica sau juridica, dar pe care, acolo unde deschideti cartea, o veti descoperi gratioasa intelectual, versatila si chiar voioasa. Ideile sunt exprimate simplu si alert, jocul va va prinde si, pana cand veti inchide cartea, va veti imprieteni cu domeniul ei. Pentru ca inceputul intelegerii imprieteneste. Si atunci titlul acestei carti va deveni o incurajare pentru a-i descoperi si bibliografia.