Descriere - Dictatura gastronomica. 1501 feluri de mancare
Considerata de Pastorel Teodoreanu "un monument gastronomic”, Dictatura Gastronomica. 1501 feluri de mancari este o spectaculoasa monografie culinara a Romaniei interbelice, care contine retete culese, incercate si redactate de Constantin Bacalbasa. Editia de fata pastreaza stilul incofundabil al autorului, imbogatind parfumul de epoca al cartii prin ilustratii menite sa va binedispuna si sa va introduca in atmosfera boema a Micului Paris interbelic. Actualitatea celor mai multe dintre retete este surprizatoare, iar stilul succint si direct in care sunt enuntate fac din aceasta carte un instrument ce n-ar trebui sa lipseasca din nicio bucatarie.
"Astfel, cum va aparea, cu ilustratii in text, cu indicatii privind toate alimentele, cu retete culinare si pentru oameni sanatosi, si pentru oameni bolnavi, sipentru cei supusi unui regim intermediar, cu pregatiri pentru mesele de lux si pentru mesele familiale, cartea aceasta, purtand titlul 1501 feluri de mancari, va fi unica in Romania, va fi superioara multor tratate culinare aparute in strainatate. Si aceasta fiindca va cuprinde, pe langa atatea retete ale bucatariilor franceza, italiana, germana, engleza, rusa, ungara etc., si toate felurile de mancare ale bucatariei romane si greco-romane.
Este o carte foarte utila, cum n-a mai aparut alta in Romania, una completa, cum n-au aparut multe in tarile straine.”
Constantin Bacalbasa in prefata Dictaturii Gastronomice, pag. 17