Descriere - Diaspora si statul. Note asupra premiselor si evolutiei unei relatii problematice
,,Lucrarea de față nu este un tom cu pretenții academice. Nu prezintă anexe și bibliografie, deși ambele ar fi fost la indemană. Puținele note de subsol au fost inserate doar pentru explicitarea textului, evitand abuzul de exemplificări.
Notele, observațiile, reflecțiile personale pe baza activității efective in domeniul consular și a legăturilor profesionale cu misiuni romanești din Europa, Asia, America de Nord și Africa de Sud, ca și schimbul permanent de informații cu șefi de misiune străini, au condus la conturarea unei perspective asupra a ceea ce este bun și a ceea ce trebuie pus in ordine in relația dintre instituțiile statului roman și diaspora. Deși reflectă un efort de maximă obiectivare, informațiile, analizele și recomandările conținute reprezintă, așadar, o abordare personală a unei realități cu nenumărate perspective. Nu prezintă judecăți absolute, nu formulează concluzii definitive, astfel că invită la comentarii, completări sau la parțiala ori completa negare.
Multe din adevărurile promovate in aceste pagini sunt cunoscute părților implicate autorități, diplomați, beneficiari ai politicilor naționale și ai serviciilor consulare. Din diverse motive, impărtășirea lor nu depășește in mod curent un nivel (rezervat) instituțional, colegial sau comunitar.
Randurile de mai jos depășesc pe alocuri limita intim asumată de corpul diplomatic și consular a exprimării publice in domeniu. Autorul iși asumă prezentarea multora dintre preocupările curente ale celor implicați in corecta definire, proiectare și gestionare a relației romanilor din țară cu aceia din afara granițelor, grație convingerii că tensiunile actuale nu sunt decat rezultatul unor prejudecăți abordabile, al unei limitări instituționale soluționabile sau al unei stangăcii manageriale corectabile, nu unei fatalități intratabile!” (Floricel Mocanu)
Anul apatiei: 2018
Numar pagini:176
Format: 13x20