Descriere - Diagnosticul financiar al firmei - Siminica Marian
Bazandu-se pe o bogata experienta profesionala, afirmat atat in activitatea stiintifica, dar si in cea didactica, autorul isi aduce o contributie de seama la imbogatirea teoriei economico-financiare, realizand o lucrare de o mare complexitate in domeniul diagnosticului financiar la nivelul microeconomic, ce prezinta o utilitate insemnata pentru practica romaneasca actuala.
"Diagnosticul financiar al firmei" reprezinta o abordare moderna a situatiei economico-financiare a firmei, bazata pe o utilizare unitara si completa a unei metodologii consacrate, cat si pe expunerea unor opinii si puncte de vedere originale si pe reconsiderarea unor concepte si termeni de specialitate.
Cititorul se afla in fata unei lucrari complexe, care-i permite asimilarea cu usurinta a conceptelor teoretice, ajutat fiind si de studiul practic realizat de catre autor. Intreaga lucrare este construita pe notiunea de diagnostic, care are drept scop investigarea intreprinderii si a componentelor sale functionale, cu ajutorul unei metodologii specifice, in vederea identificarii principalelor punctelor forte si puncte sabe si a formularii de recomandari care sa vizeze cresterea potentialului sau economico-financiar.
Remarcam extinderea sferei de cuprindere a diagnosticului, de la activitatea economico-financiara a firmei, abordata tradional in lucrari de specialitate simuilare, la toate domeniile activitatii intreprinderii, cum ar fi activitatea tehnica si de productie, cea cu caracter comercial, de organizare si administrativa, cu caracter social, diagnosticul urmarind, pentru fiecare activitate in parte, probleme specifice ale acestora, scotand in evidenta acele aspecte ce afecteaza performantele economico-financiare.
In cadrul diagnosticului global, autorul subliniaza rolul esential ce revine diagnosticului financiar, prin care se poate stabili starea de sanatate economico-financiara a intreprinderii si se pot adopta masuri de redresare in viitor.
Obiectivele diagnosticului financiar sunt grupate de catre autor in patreu mari categorii:
- Diagnosticul pozitiei financiare, respectiv a echilibrului financiar, utilizand, in principal, informatiile furnizate de bilantul contabil
- Diagnosticul performantelor economico-financiare, pe baza contului de profit si pierderi;
- Analiza fluxurilor financiare;
- Diagnosticul riscurilor.
Facand o analiza a acestor obiective urmarite, remarcam calitatile stiintifice de cercetator ale autorului, reliefate de amprenta personala vizibila
in fiecare capitol al lucrarii, precum si de documentarea vasta in literatura de spcialitate romana si straina.
Prof. univ. dr. Lucian Buse