Descriere - Dezvoltarea incendiilor in spatii inchise
Incendiul este un fenomen negativ care afecteaza semnificativ si iremediabil viata si proprietatea. In calitate de ingineri, ofiterii de pompieri trebuie sa cunoasca elemente de teoria arderii (dezvoltarea incendiilor in spatii inchise) care, aplicate in practica, pot face diferenta intre viata si moarte, intre o interventie reusita si una esuata. Prin urmare, cursul de fata se adreseaza studentilor si masteranzilor de la Facultatea de Pompieri din cadrul Academiei de Politie "Alexandru Ioan Cuza” din Bucuresti, dar nu numai. Astfel, cursul mai poate fi folosit cu succes si de alti actori implicati in domeniul ingineriei securitatii la incendiu a constructiilor si instalatiilor, cum ar fi: pompieri profesionisti militari, proiectanti, arhitecti, personalul serviciilor private si voluntare de pompieri, manageri de securitate etc.
Se poate afirma ca acest curs este esential in educarea si formarea studentilor in domeniul securitatii la incendiu. Acest domeniu al securitatii la incendiu este interconectat cu multe alte discipline de specialitate si reprezinta unul dintre pilonii de baza in formarea specialistilor din domeniul situatilor de urgenta. Autorul este preocupat sa le ofere cititorilor studenti informatii actualizate si exemple utile (de la nivel national la nivel european si international) pentru activitatea lor viitoare.
Putini dintre noi cunoastem faptul ca incendiile in spatii inchise (in constructii/ cladiri) si incendiile in spatii deschise (incendii industriale si incendii de padure) sunt diferite din punct de vedere al dezvoltarii lor; cartea de fata trateaza doar problematica incendiilor in spatii inchise, incendiile in spatii deschise fiind prezentate in alta carte a autorului. Primul capitol al cartii include o serie de aspecte filozofice privind focul. Aceste informatii oarecum inedite despre foc, simbolurile si semnificatiile legate de acesta fac o legatura aparte cu restul informatiilor din carte, lectura fiind astfel mai captivanta si atractiva pentru cititori.
Este important ca orice specialist in domeniul prevenirii si stingerii incendiilor sa cunoasca unele detalii cu privire la incendiile istorice care au influentat in modul de a intelege prevenirea si stingerea incendiilor si cu privire la unele statistici, atat nationale cat si internationale. Tocmai din acest motiv, primul capitol cuprinde si informatii in acest sens. In continuare, in urmatoarele trei capitole ale cartii sunt prezentate notiuni despre aprindere, ardere si dezvoltarea incendiilor in spatii inchise.
O continuare fireasca a demersului este reprezentata de abordarea tactica a dezvoltarii incendiilor prin prezentarea fazelor incendiului si a indicatorilor de comportament a incendiului. De asemenea, prin intermediul unor tabele si imagini sunt prezentate – din punct de vedere ingineresc – etapele de dezvoltare a incendiilor in spatii inchise. Sigurantei vietii - componenta esentiala a activitatii viitorilor pompieri – autorul ii consacra un intreg capitol, confirmand astfel gravitatea si nocivitatea pe care incendiul o poate avea in relatie cu omul.
Structura logica a cursului – de la elemente usor de abordat pana la informatii si date cu o complexitate mai crescuta, faciliteaza intelegerea fenomenelor din teoria arderii de catre studenti sau orice alte persoane pasionate de acest domeniu.