Descriere - Dezvoltarea durabila complexa in spatiul rural romanesc. Studiu de caz: Regiunea Sud-Muntenia
Structurata in cinci capitole, din care unul dedicat concluziilor si propunerilor, consideram ca prezenta lucrare, atat prin documentarea teoretica, cat si prin analizele efectuate poate completa fondul de studii existent si poate oferi tuturor factorilor implicati in implementarea unor masuri de politica demo economica si sociala informatii relevante la nivelul localitatilor analizate. De asemenea, modalitatea de abordare a acestei problematici se poate constitui intr un punct de plecare in realizarea de analize similare si la nivelul altor comunitati rurale locale.
Incercarea de construire a unor alternative de dezvoltare a spatiului rural se loveste, insa, de cele mai multe ori, de suportul informational limitat la nivel de comunitate rurala. Astfel, statistica nationala ofera, cu putine exceptii, informatii agregate fie la nivel de medii de rezidenta, fie la nivel de judet, fapt care impiedica realizarea unei analize extrem de riguroase pe fiecare comunitate rurala in parte.
Mai mult decat atat, perioadele de timp pentru care sunt disponibile date statistice sunt diferite, fapt care impune, in anumite cazuri, ajustarea acestora.
Suportul informational national este completat si de statistica la nivel comunitar care ofera informatii agregate, in unele cazuri, pana la nivel de NUTS 3. Cu toate acestea, pe baza informatiilor disponibile, pot fi stabilite criterii si ipoteze de lucru, ca baza a identificarii unor alternative de dezvoltare locala, pornind, in principal, de la starea actuala a indicatorilor economico sociali si de mediu.
Imbinarea metodelor statistice de lucru consacrate (de tipul comparatiilor, structurilor, dinamicilor etc.) cu cele referitoare la transformarea unor indicatori primari in indicatori agregati, pe baza unor modele regasite in literatura de specialitate, vin sa aduca un plus de rigurozitate si claritate a rezultatelor obtinute. Mai mult decat atat, optiunea de utilizare a reprezentarii preponderent tabelare a rezultatelor obtinute rezida in necesitatea de surprindere a evolutiei de ansamblu a spatiului rural al regiunii Sud Muntenia, cu reliefarea vizuala si integrala a seriei de date analizate.