Descriere - Destin regal si intregirea Romaniei
"Intr-o perioada in care Romania se afla in pragul unei transformari majore, atat din punct de vedere teritorial, cat si politic, aceste doua figuri regale au actionat nu doar ca simboluri ale unitatii nationale, ci si ca lideri pragmatici care au contribuit direct la realizarea visului istoric de unire a tuturor provinciilor locuite de romani.
Regele Ferdinand, in ciuda originii sale germane, a fost numit "cel Loial” pentru devotamentul sau fata de Romania. Decizia sa istorica de a rupe legaturile cu familia Hohenzollern si de a intra in razboi alaturi de Antanta a schimbat cursul istoriei tarii. In pofida presiunilor si dificultatilor de a conduce o tara divizata si sub amenintarea ocuparii de catre Puterile Centrale, Ferdinand a ramas ferm dedicat obiectivului national al unirii.
Regina Maria a fost, fara indoiala, un element vital in succesul acestui demers istoric. Prin personalitatea sa carismatica si implicarea directa, atat pe front, cat si in diplomatia europeana, Maria a castigat nu doar inima romanilor, ci si recunoasterea liderilor internationali. Eforturile sale la Conferinta de Pace de la Paris au fost cruciale pentru obtinerea recunoasterii internationale a Romaniei Mari. In timpul razboiului, Regina Maria a devenit un simbol al sperantei si al fortei nationale, fiind supranumita "Mama ranitilor” datorita vizitelor sale constante la spitalele militare si sprijinului acordat soldatilor romani.
Regele Ferdinand si Regina Maria nu au fost simpli observatori ai evenimentelor, ci actori esentiali in modelarea destinului tarii. Destinul regal al celor doi, strans legat de lupta lor pentru intregirea Romaniei, ne arata cum abilitatile conjugate de conducere ale cuplului regal au avut un impact decisiv in realizarea unitatii nationale, transformand o natiune aflata in pragul dezastrului (dupa ocupatia germana) intr-un stat puternic si suveran. Mostenirea lor ramane una de curaj, determinare si dragoste de tara, iar cartea face o punte catre noile generatii, care pot astfel sa inteleaga mai bine importanta acestor momente istorice definitorii.”