Descriere - Degenerat
Atentie: acest roman trateaza teme sensibile si contine descrieri care va pot afecta emotional.
Ariana Harwicz
Comparata cu Nathalie Sarraute si Virginia Wolf, Ariana Harwicz este una dintre figurile cele mai radicale ale literaturii argentiniene contemporane. Nascuta la Buenos Aires in 1977, a studiat scenaristica si dramaturgie in Argentina, obtinandu-si masteratul in literatura comparata la Sorbona. Romanul sau Matate, amor (publicat la Vellant in traducerea Lilianei Plesa-Iacob cu titlul Mori, iubitule) a obtinut premiul pentru cea mai buna carte a anului decernat de ziarul La Nación. Traducerea in limba engleza a fost nominalizata la premiile Republic of Consciousness si Man Booker International 2018, iar versiunea germana, Stirb doch, Liebling, la Internationaler Literaturpreis 2019). Trilogia "involuntara” pe care o alcatuieste alaturi de La débil mental (2015) si Precoz (2016) reprezinta o critica dura la adresa cliseelor ce inconjoara notiunea conventionala de familie. Romanele sale au fost traduse in cincisprezece limbi. Din anul 2007 traieste in Franta.
Sinopsis
Un emigrant evreu, ajuns deja la o varsta inaintata, traieste linistit intr-o zona rurala din Franta pana intr-o zi cand jandarmeria se prezinta la el acasa pentru a-l aresta. Cu o virtuozitate stilistica incontestabila, romanul reconstituie pledoaria finala a barbatului dinaintea acuzatorilor sai, sondand intimitatea unei minti alienate. Propria mostenire genetica tenebroasa nu-l exonereaza pe acuzat, dar creeaza premise pentru un monolog interior sinuos, halucinant.
Eludand orice lectura superficiala, Degenerat este un roman sfasietor ce da glas unui discurs socant, lugubru si captivant totodata.
Cronici
"Ariana Harwicz nu slabeste fraiele nicio secunda. Totul este intensitate, un sir continuu de imagini frapante, de socuri verbale. Si poezie, multa poezie...”
Isaac Rosa
"Scriitoarea Ariana Harwicz suspenda orice posibila lectura in cheie moralista, fara a cadea, insa, in cinisme facile. Romanele sale gasesc tonul unui adevar pe care cititorul trebuie treptat sa-l accepte.”
Martin Kohan
"Harwicz ne demonstreaza ca stranietatea limbajului este o optiune politica.”
Marta Sanz