Descriere - De la Muntele Sfant (jurnal de calatorie)
Jurnal inedit de calatorie initiatica si de cercetare istorica deopotriva, aceasta carte surprinde cititorul inca de la primele pagini prin stilul spumos, inedit si nota usor ironica.
Calatorie, magie, misticism, istorie, ortodoxism, intr-un spatiu mediteranean circular, de la Muntele Athos, prin Turcia, Siria, pana in Egipt – toate aceste elemente sunt prinse intr-o poveste captivanta, presarata cu informatii istorice, fotografii inedite si comentarii neasteptate.
In primavara anului 587 doi calugari porneau intr-o calatorie extraordinara, ce avea sa-i poarte in semicerc prin lumea bizantina de pe malurile Bosforului pana la dunele Egiptului. Pe drum, Ioan Moshu si ucenicul sau, Sofronie Scolasticul, au poposit in pesteri, manastiri si sihastrii indepartate, culegand intelepciunea pustnicilor si a parintilor din desert inainte ca lumea acestora sa se prabuseasca sub umbra Islamului. Dupa aproape 1500 de ani, calauzit de scrierile celor doi, William Dalrymple porneste pe urmele lor. Jurnalul sau de calatorie este marturia unei lumi pe cale de disparitie. Comparat deseori cu Alan Bennett, in ceea ce priveste oralitatea stilului, William Dalrymple construieste aici un discurs neasteptat, cu un subiect pe cat de grav, pe atat de controversat, dar contracarat in fiecare pagina de o relatare prietenoasa, calda, personala, de un umor dezarmant.