Descriere - De la infaptuirea Marii Unirii la integrarea Romaniei in Uniunea Europeana
,,... imi propun sa aduc in discutie... infaptuirea celei mai marete biruinte din toate timpurile a romanilor, cand, dupa secole de lupte crancene si jertfe de vieti omenesti, sa se poata aduna cu totii in cadrul acelorasi fruntarii - Romania Mare...".
,,Intrarea in U.E. si intrarea in N.A.T.O. au constituit obiectivul fundamental si de perspectiva al eforturilor Romaniei, aceasta noua orientare a ei insemnand, in acelasi timp, si inceputul unei faze de transformari structurale ale tarii sub toate aspectele, precum si de construire a unui nou tip de relatii internationale".
,,Uniunea Europeana cu doua viteze - cand statele ei membre vor fi categorisite si tratate astfel incat greutatea punctului de vedere in actul de decizie sa fie in functie de stadiul lor de dezvoltare - competitivitate in economie si nivel de civilizatie si cultura, cu o coeziune economica si sociala a unora ce a devenit o iluzie, iar ca urmare a conditionarii acordarii fondurilor de dezvoltare... echivaleaza cu o impartire nedreapta... in zilele noastre, intre metropole si colonii".
Volumul de fata ne prezinta drumul politic al tarii noastre de la formarea Romaniei Mari pana in zilele noastre, cand Romania este parte importanta a Comunitatii Europene, drum de-a lungul caruia a incheiat numeroase tratate internationale si a facut diverse modificari constitutionale si legislative pentru a se alinia legilor europene si pentru a intra in randul statelor care contribuie la infaptuirea ideii de unitate la nivel european.
O sectiune larga este dedicata rolului important in scrierea istoriei al unor personalitati precum juristii Nicolae Titulescu si Vespasian V. Pella, care, ca diplomatii ai statului roman, au reprezentat interesele tarii si si-au pus amprenta asupra politicii externe, lucru ce a deschis calea realizarii celor trei mari proiecte ale Romaniei de dupa anul 1990: aderarea la Consiliul Europei, la NATO si la Uniunea Europeana.
Apoi volumul continua pe drumul istoriei prezentand deschiderea oferita de integrarea in Uniunea Europeana, schimbarile facute in justitie pentru libera circulatie a persoanelor si nasterea unui cerc vicios care a dus la o migratie crescanda. De asemenea, in randurile lucrarii este abordata tema realizarii unei administratii publice moderne, o necesitate pentru perfectionarea cadrului general legislativ.
Cu o bibliografie generoasa si cu nume mari care au contribuit la realizarea ei, lucrarea de fata poate fi considerata o adevarata istorie a principiilor constitutionale.
Daniela Nae