Descriere - De la cuvinte la dialog. Aspecte psihologice ale comunicarii interpersonale
In cartea sa De la cuvinte la dialog, Giuseppe Colombero - preot si doctor in teologie, filozofie si psihologie - analizeaza realitatea cea mai obisnuita dar si cea mai angajanta a vietii noastre: dialogul.
Viata tuturor este o casatorie cu cuvintele; mergem cu ele de dimineata pana seara; ne insotesc asemenea respiratiei; sunt respiratia noastra. Noi suntem cuvintele noastre; nimic nu ne traduce sau nu ne tradeaza atat de mult precum cuvintele. In ele se revarsa, in mod constient sau inconstient, acea vasta lume care traieste in simturile, ideile, sentimentele, memoria, dorintele, fantezia noastra. In mod continuu suntem chemati sa ne masuram cu fascinatia dar si cu riscul cuvintelor, cu forta dar si cu exigenta lor. A vorbi este o necesitate, o placere dar si o provocare.
Cartea De la cuvinte la dialog este o analiza a acestui aspect al vietii noastre prin care ne descoperim unii altora. Giuseppe Colombero ne spune ca cuvintele, raspunsurile, pauzele de tacere, privirea, ascultarea, sentimentele si atitudinile cu care vorbim si ascultam sunt aspecte care ni se pot parea irelevante deoarece fac parte din realitatea de zi cu zi, si care, in schimb, sunt importante tocmai deoarece fac parte din viata noastra cotidiana. Relatiile umane au loc prin cuvinte, si prea des nu ne dam seama ca cuvintele pot fi vehicul de iubire sau expresie a unui egoism din care nu putem iesi. Problema de a fi fericiti sau nefericiti depinde, intr-o masura foarte mare, de cuvintele pe care ni le spunem, si de sentimentele si modul in care o facem: ,,Am vazut oameni distrugandu-se prin cuvinte; dar am vazut si oameni distrusi reconstruiti de cuvinte. Dialogul fie ne construieste, fie ne darama".
Prin aceasta carte, Giuseppe Colombero doreste sa ne ajute sa devenim mai constienti de aceasta realitate tipic umana pentru a-i cunoaste mai bine bogatia dar si exigentele. Autorul este convins de faptul ca lucra asupra calitatii propriilor cuvinte inseamna a lucra asupra calitatii propriilor intalniri si, prin urmare, asupra calitatii vietii deoarece a trai inseamna a comunica.