Descriere - De la cultura populara la fake news. Demoni si troli in lumea contemporana
Pentru a lupta impotriva stirilor false nu este suficienta avertizarea publicului in legatura cu necesitatea de a cerceta mai multe surse, tocmai pentru ca si acele surse pot fi, la randul lor, contaminate. Singura varianta care se poate folosi cu succes in lupta impotriva fenomenului "fake news” este o strategie care sa inverseze efectele, deconstruind falsul si reconstruind stirea, prin aceleasi mecanisme pe care le foloseste propaganda in cazul raspandirii de "fake news”.
Scopul lucrarii vizeaza schitarea unor solutii pentru combaterea fenomenului in discutie in orice situatie, recomandarea fiind analiza din perspectiva multidisciplinara, cu metode si tehnici combinate, preluate inclusiv din alte domenii de cercetare. Printre obiectivele urmarite se numara identificarea celor mai bune metode pentru eliminarea biasurilor, a "blind spots” si a "lebedelor negre” din analiza de intelligence, tocmai pentru ca in situatii de conflict razboiul informational ii poate afecta inclusiv pe analistii de intelligence si pe cei ai armatelor, astfel incat se ajunge adesea la intelegerea si interpretarea eronata a unor situatii si informatii.
Lucrarea este destinata tuturor persoanelor interesate de subiect.
Din cuprins
- Introducere in problematica fenomenului "fake news”
- Problematica cenzurii
- Campanii media si de PR bazate pe "fake news”
- Propaganda
- Frica de "Big Brother” si efectele produse in timpul aplicarii operatiunilor psihologice
Puncte forte
- analiza pe larg a temei abordate – de la introducere in problematica fenomenului "fake news” si pana la problematica cenzurii, propaganda si efecte produse in timpul aplicarii operatiunilor psihologice
- continut realizat si structurat intr-o maniera accesibila
- profund caracter interdisciplinar
- ample referinte bibliografice