Descriere - Datinile noastre la nastere si la nunta
De nastere, de nunta si de moarte sunt legate atatea obiceiuri in viata satelor, obiceiuri necunoscute celor de la targuri, incat, cunoscandu-le, ne putem da seama cam de unde purcede deosebirea de care pomenim cu totii.Cunoscand obiceiurile acestea, vom patrunde taina: vom vedea ce gandeste, ce crede si cum traieste poporul noastru si atunci, amintindu-ne ce legi i-am faurit, ce viata artificiala si protivnica i-am croit si l-am silit s-o duca, vom ramane pe ganduri, cuprinsi de mirare ca in sate si orase este numai deosebire, iar nu si dusmanie de moarte.
Volumul reuneste doua studii ale lui A. Gorovei, ce se constituie intr-un fel de sinteza accesibila a bogatelor ceremonialuri ale nasterii si nuntii pe care traditia satului romanesc le-a pastrat peste vreme.
Putem spune ca editia de fata este de doua ori deosebita: pentru ca, deschizand calea studiilor de popularizare, se bucura de o deschidere mai ampla a cercului de cititori (inca o data repetam, fara insa a pierde din importanta pe care studiul o are pentru specialisti) si, in al doilea rand, pentru ca promoveaza contributia unor etnologi in devenire, cu reale aptitudini pentru aceasta profesie frumoasa.
Antoaneta Olteanu
Multi spun ca neamul nostru romanesc este impartit in doua clase, daca nu dusmane, dar macar cu totul straine una de cealalta, asa de straine, ca si cum ar fi doua popoare deosebite: lumea de la tara si cea de la orase.
Multi spun aceste vorbe numai pentru ca le-au auzit de la altii; dar prea putini sunt convinsi ca ceea ce spun este asa. Lumea e facuta mai mult din oameni carora le vine la indemana sa primeasca de-a gata orice opinii, oricat de indraznete, si sa se faca propovaduitorii unor teorii pe care le-au batut ieri, cu toata inversunarea, si pe care le sustin astazi, pentru ca sunt la moda.