Descriere - Dacia mitologica: Taramul zeilor. Eseuri si legende de demult
Lucrarea invita cititorul sa faca o calatorie in trecutul indepartat al stramosilor nostri. O Dacie in care oamenii credeau in nemurire luand moartea drept o punte de trecere spre lumea vesniciei si de aceea petreceau si se veseleau la inmormantari ca sa jeleasca la nasterea de prunci.
O Dacie care avea Olimpul ei, Muntele sacru al dacilor numit Kogaion cu pestera tainica in care se adaposteau zeii care veneau pe Pamant sa-i ajute pe oameni, dar si nenumarate alte locuri tainice a caror legende au ajuns pana la noi.
Fiind atat de adanc inradacinate in viata de zi cu zi a stramosilor nostri obiceiurile si traditiile vechi au traversat veacurile si mileniile, iar multe din ele au ajuns pana la noi ca dovezi de necontestat a originii dacice a romanilor.
Propusa a fi o lucrare dedicata memoriei vechilor daci "Dacia mitologica” de Andrei Breaban este portretul in oglinda a poporului roman care, prin modul sau de viata, credinta, datinile si traditiile pe care le respecta si azi se contopeste cu stramosii sai de acum cateva mii de ani.
O Dacie nu numai mitologica ci si una reala care traieste si azi si va trai in veci in spatiul rezemat pe culmile trainice ale Carpatilor, strajuit de Nistru si Dunarea albastra, scaldat de apele limpezi ale Marii Negre, cu oameni harnici si mai ales plini de intelepciune care vor duce mai departe credinta in mantuire adusa dacilor de Zamolxis, iar mai tarziu de Apostolul Andrei.