Descriere - Cusca de sticla - Automatizarea si noi - Nicholas Carr
NICHOLAS CARR trece dincolo de stirile despre roboti industriali, masini care se conduc singure, computere vestimentare ori medicina digitalizata pentru a explora costurile ascunse ale tendintei noastre de a permite software-ului sa ne domine munca, dar si timpul liber.
Bazandu-se pe studii de psihologie si neurostiinte care arata cat de dependente sunt fericirea si satisfactia oamenilor de eforturile dificile pe care le fac in viata reala, Carr dezvaluie ceva ce suspectam deja: atentia dedicata ecranelor computerelor ne rupe de lume si ne creeaza o stare de nemultumire.
In stilul sau caracteristic, care imbina istoria, filozofia, poezia si stiinta, Carr ne ofera o calatorie intelectuala de la scrierile si teoriile lui Adam Smith si Alfred North Whitehead pana la cele mai noi studii despre atentie, memorie si fericire, culminand intr-o meditatie despre cum putem folosi tehnologia pentru a imbogati experienta umana.
Inteligenta artificiala poarta acest nume dintr-un motiv intemeiat – nu este naturala, nici umana. Dupa cum argumenteaza foarte elegant si convingator Nicholas Carr in Cusca de sticla, este timpul ca oamenii sa-si recapete arta de a gandi. Este timpul sa inventam o lume in care masinile servesc nevoile si dorintele umanitatii.
Don Norman, director al University of California San Diego Design Lab
Scrisa cu o obiectivitate foarte bine controlata, Cusca de sticla te sperie insa mai tare ca un thriller SF. Cartea ii forteaza pe cititori sa reflecteze asupra a ceea ce banuiesc deja, dar nu vor inca sa admita, anume despre modurile in care tehnologia ne modifica vietile. Fie ca-ti place sau nu, cu totii suntem raspunzatori de viitorul acestei planete neglijabile care se roteste in jurul Soarelui.
Mihaly Csikszentmihalyi, profesor de psihologie Claremont Graduate University
Nick Carr este un ganditor neobisnuit, care intelege ca progresul tehnologic este atat necesar, cat si ingrijorator. Cusca de sticla este un argument pentru o tehnologie care completeaza abilitatile umane, in loc sa le inlocuiasca.
Clay Shirky, autor al cartii Here Comes Everybody
Cusca de sticla ne ajuta sa intelegem de ce asa-numitele castiguri ale "revolutiei tehnologice” pot avea un pret mare sub forma unor pierderi pe care nu le vedem, fiind subtile si nuantate, insa foarte puternice.
Evan Seliger, Forbes Magazine
Nr. de pagini : 304
Anul aparitiei : 2014
Pentru a vedea fragmente din carte dati click pe Link-ul de mai jos:
Pentru a vedea fragmente din carte dati click pe Link-ul de mai jos: