Descriere - Cum se interpreteaza operele filosofice
Prin interpretarea operelor fondatoare filosofia ramane permanent in dialog nu doar cu formele mereu noi ale experientei umane, dar si cu trecutul ei propriu.
Asumarea responsabilitatii fata de propria ei experienta ideatica i-a impus filosofiei o mare varietate de tipuri si niveluri de interpretare a operelor filosofice o multitudine de proiectari ale gandirii filosofice in vederea resemnificarii ei in acord cu noile transformari conceptuale ale filosofiei. Dupa fiecare transformare filosofica gandirea speculativa isi redefineste trecutul, reinvesteste operele fondatoare cu noi sensuri, le reconstruieste orizontul tematic si argumentativ pentru a participa la noile demersuri constructive si critice.
Fiind eminamente interpretare in vederea intelegerii sau explicarii experientei umane complete, filosofia isi subsumeaza la nivelul cel mai profund al realizarilor ei (teoriile categoriale nefiind altceva decat "scheme de interpretare”), ca o parte a celei mai relevante experiente, insesi creatiile ei anterioare, operele cele mai semnificative din istoria ei.
Intrucat interpretarea, devenita veritabila "paradigma a culturii contemporane”, apare in toate domeniile acesteia, de la creatia poetica la stiinta fundamentala si de la teologie la metafizica, este necesara o prealabila determinare a intelesului celui mai general al conceptului de interpretare.
Autor;Ilie Parvu
Anul publicarii; 2016
Format; 95 x 205 mm
Nr. pagini; 106
Colectia; Filosofie