Descriere - Cum sa gandesti ca un imparat roman
In Cum sa gandesti ca un imparat roman, Donald Robertson se adreseaza nu numai psihologilor si psihoterapeutilor, ci si publicului larg, oferindu-i sfaturi practice si tehnici – inspirate de filosofia stoica antica – de a face fata situatiilor de criza.
Pornind de la biografia imparatului roman Marcus Aurelius, Donald Robertson ne ofera, in capitolele cartii sale, cateva raspunsuri la intrebarile:
"Cum sa vorbesti intelept”
"Cum sa-ti urmezi valorile”
"Cum sa cuceresti dorinta”
"Cum sa tolerezi durerea”
"Cum sa scapi de frica”
"Cum sa-ti stapanesti furia”
Dupa acel 2020 care ne-a pus pe fiecare dintre noi la incercare, ne-am propus sa venim in ajutorul celor care vor sa isi priveasca imperfectiunile in fata pentru a deveni mai buni.
Vrei sa stii cum poti sa gandesti ca un imparat roman in situatii de criza? Citeste cartea lui Donald Robertson. Iar ca bonus afla de la unii dintre cei mai importanti CEO, antreprenori si lideri de business din Romania cum poti face fata momentelor in care pare ca nimic nu functioneaza. Care sunt valorile care ii ajuta sa tina corabia la suprafata? De unde isi iau doza de claritate in astfel de clipe?
Editura Seneca iti prezinta "imparatii" contemporani care constituie modele de rezilienta si leadership in vremuri turbulente:
1. Ce va ajuta sa vedeti lucrurile clar in timp de criza?
Faptul ca sunt capabil sa realizez ca ingrijorarea nu este de ajutor, fiindca impiedica gandirea rationala si rezolvarea problemelor. Atunci cand imi acord un moment pentru a vedea lucrurile dintr-o alta perspectiva, ca si cum m-as situa undeva sus sau mi le-as imagina din punctul de vedere al cuiva mai intelept si mai rabdator.
2. Cat de pregatit sunteti sa acceptati ca exista situatii cand nu va functiona nimic?
In orice situatie, ceea ce incercam s-ar putea sa nu functioneze. Chiar si ceva la fel de simplu precum ridicarea unui deget poate deveni imposibil daca ne confruntam cu un atac cerebral sau o alta boala. Exista o farama de incertitudine in fiecare actiune exterioara. Pe de alta parte, suntem intotdeauna liberi sa ne alegem atitudinea interioara fata de evenimentele exterioare. Putem invata din esecuri, putem sa le facem fata, sa ne adaptam la ele si sa trecem dincolo de ele, in ciuda incertitudinii succesului extern.
3. Valorile care nu va lasa corabia sa se rastoarne in timpul furtunii sunt:
Iubirea de intelepciune, sensul literal al filosofiei si valoarea cardinala a fiecarui filosof adevarat inca din antichitate. Privind viata ca pe o oportunitate de auto-imbunatatire, prin acceptarea voluntara a dificultatilor, mai degraba decat prin a avea asteptarea ca lucrurile trebuie sa fie usoare.