Descriere - Cum ne protejam de liderii toxici
In general, cand se vorbeste de lideri, se face referire la liderii buni, care sunt asociati cu rezultate pozitive in organizatii, cu dezvoltarea oamenilor pe care ii conduc. Insa exista si leadershipul toxic, responsabil de medii de lucru cu stres ridicat, de grade scazute de satisfactie si angajament ale oamenilor, care duc la productivitate si performanta reduse sau fl uctuatii ridicate de personal.
Studii recente au aratat ca unul din cinci lideri din esaloanele superioare ale lumii corporatiste este un lider toxic, unii la limita psihopatiei, iar 56% dintre angajati indura sau au indurat de-a lungul carierei lor comportamente de leadership toxice sau lideri toxici.
Si totusi, de ce alegem sa urmam lideri toxici? De ce organizatiile ii promoveaza? Ce ii determina pe lideri sa fi e toxici? De ce subordonatii unui astfel de lider se complac in mediul creat de el? Cum sa ne protejam de acestia? Sunt doar cateva intrebari ale caror raspunsuri ne vor ajuta sa intelegem cu cine sau cu ce avem de-a face si cum sa-i supravietuim.
Despre autor:
Marian Serbu este de profesie inginer mecanic. Are o experienta de peste 15 ani in domeniile de leadership si management, acumulata in diferite companii private si in diferite roluri, atat prin studii si instruiri de specialitate, cat si prin practica personala, analiza comportamentala si refl ectie.
Activeaza in domenii variate precum automotive sau industria grea unde de-a lungul carierei a condus diverse echipe, a conceput, instalat si optimizat o multime de linii si fl uxuri de productie. In corporatiile in care a lucrat a efectuat numeroase instruiri atat in domenii de leadership cat si in domeniul LEAN. In prezent efectueaza acest tip de instruiri in corporatia in care lucreaza.