Descriere - Cultura radacinoaselor
Cultura radacinoaselor - Uleanu Florina, Victor Popescu
Din aceasta grupa fac parte multe plante legumicole cu agrotehnica asemanatoare, incadrate in mai multe familii botanice:
Fam. Umbelliferae: morcovul, patrunjelul, pastarnacul, telina
Fam. Chenopodiaceae: sfecla rosie
Fam. Cruciferae: ridichile, napul comestibil
Fam. Asteraceae: scortonera si barba caprei
Fam. Malvaceae: batat
Plantele din aceasta grupa prefera climatul racoros si umed, de aceea sunt raspandite pana la 1000-1500 m altitudine si pana la 70 grade latitudine.
In afara de radacini, de la patrunjel, sfecla si telina se consuma si frunzele.
Tehnologiile lor sunt simple, culturile infiintandu-se prin semanare directa cu exceptia telinei.
Culturile in ogor propriu se seamana in prima epoca.
Culturile se infiinteaza primavara, iar unele dintre ele (patrunjel, pastarnac) pot fi infiintate chiar din toamna, avand cerinte scazute fata de temperatura;
Nu suporta ingrasaminte organice nedescompuse aplicate in anul culturii, cu exceptia telinei si batatului.
Radacinoasele se pastreaza bine in timpul iernii, cu exceptia ridichilor de luna, de vara si a batatului.
Cu exceptia ridichilor de luna, sunt plante bienale, care in primul an formeaza o rozeta de frunze si radacina ingrosata, iar in anul al doilea, tulpina florifera, flori, fructe si seminte. Necesita un sol bine pregatit, bogat in substante nutritive, curat de buruieni, deoarece semintele sunt mici si culturile au o densitate mare...
Ai la dispozitie 108 pagini cu informatii utile pentru a cultiva cu succes plantele radacinoase precum morcovul, telina, pastarnacul, sfecla rosie, ridichiile, hreanul si altele.
Cartea iti prezinta clar si detaliat tehnologia de cultura, soiurile si conditiile necesare.
Pe langa aceste informatii sunt arateta si modalitatile cele mai bune de intrebuintare, inclusiv unele recomandari terapeutice care pot fi uneori nu doar utile, dar si surprinzatoare.
LEGUMELE PENTRU RADACINI / 9
1. MORCOVUL / 13
Originea si aria de raspandire / 13
Importanta alimentara si economica / 14
Recomandari terapeutice / 15
Particularitati botanice si biologice in relatie cu tehnologia / 17
Exigente ecologice / 20
Soiuri / 22
Tehnologia culturii / 29
Producerea semintelor / 35
2. PATRUNJELUL PENTRU RADACINI / 38
Originea si aria de raspandire / 38
Importanta alimentara si economica / 38
Recomandari terapeutice / 39
Particularitati botanice si biologice in relatie cu tehnologia / 39
Exigente ecologice / 40
Soiuri / 40
Tehnologia culturii / 42
3. PASTARNACUL / 44
Originea si aria de raspandire / 44
Importanta alimentara si economica / 44
Recomandari terapeutice / 44
Particularitati botanice si biologice in relatie cu tehnologia / 45
Exigente ecologice / 45
Soiuri / 46
Tehnologia culturii / 46
Producerea semintelor / 46
4. TELINA PENTRU RADACINI / 47
Originea si aria de raspandire / 47
Importanta alimentara si economica / 47
Recomandari terapeutice / 48
Particularitati botanice si biologice in relatie cu tehnologia / 49
Exigente ecologice / 49
Soiuri / 50
Tehnologia culturii / 52
Producerea semintelor / 54
5. SFECLA ROSIE / 55
Originea si aria de raspandire / 55
Importanta alimentara si economica / 56
Recomandari terapeutice / 56
Particularitati botanice si biologice in relatie cu tehnologia / 57
Exigente ecologice / 58
Soiuri / 59
Tehnologia culturii / 62
Producerea semintelor / 63
6. RIDICHIILE / 64
Originea si aria de raspandire / 64
Importanta alimentara si economica / 65
Recomandari terapeutice / 65
Particularitati botanice si biologice in relatie cu tehnologia / 66
Exigente ecologice / 68
Soiuri / 69
Tehnologia culturii / 77
Producerea semintelor / 81
7. SCORTONERA / 82
Originea si aria de raspandire / 82
Importanta alimentara si economica / 82
Particularitati botanice si biologice in relatie cu tehnologia / 82
Exigente ecologice / 83
Tehnologia culturii / 83
8. BATATUL / 84
Origine si raspandire / 84
Importanta alimentara si economica / 84
Particularitati botanice si biologice in relatie cu tehnologia / 85
Exigente ecologice / 86
Soiuri / 86
Tehnologia culturii / 86
9. BARBA CAPREI / 89
10. BROJBA / 90
Origine si raspandire / 90
Importanta culturii / 90
Particularitati botanice si biologice / 90
Exigente ecologice / 91
Soiuri / 92
Tehnologia de cultura / 92
11. NAPUL COMESTIBIL / 94
Origine si raspandire / 94
Importanta culturii / 94
Recomandari terapeutice / 95
Caractere botanice si biologice / 95
Exigente ecologice / 96
Tehnologia culturii / 97
Producerea semintelor / 99
12. HREANUL / 100
Origine si arie de raspandire / 100
Importanta alimentara si economica / 100
Recomandari terapeutice / 101
Particularitati botanice si biologia in relatie cu tehnologia / 103
Exigente ecologice / 104
Soiuri cultivate / 105
Tehnologia culturii hreanului / 105
Bibliografie / 108
Numar pagini: 112
Anul aparitiei: 2013