Descriere - Cultura legumelor in sere, solarii si rasadnite (Editia a II-a, revazuta)
Cultura legumelor in solarii prezinta numeroase avantaje. in felul acesta se pot obtine productii mai timpurii cu 3-5 saptamani fata de cultura de camp, mai ales la speciile pretentioase fata de temperatura, cum sunt: tomatele, ardeii, vinetele, pepenii galbeni, fasolea etc. Culturile sunt ferite de intemperii, obtinerea productiei fiind mult mai sigura.
Prin cultura legumelor in solarii se obtin productii mai ridicate decat in camp: 50-80 tlha la tomate, 40 tlha la ardei si vinete, 70-80 tlha la castraveti, 10-15 tlha la fasolea verde etc.
Cultura legume lor In solarii permite o esalonare mai buna a productiei pe o perioada mai mare de timp. Solariile, ca si serele, permit o folosire intensiva a suprafetelor de teren prin culturi succesive si asociate.
Cultura legumelor in solarii se practica atat toamna, cat si primavara. Toamna, in mod obisnuit, se cultiva salata, spanac, ceapa verde, usturoi pentru srufat, iar primavara se continua cu specii termofile (iubitoare de caldura), cum sunt tomatele, ardeii, vinetele si castravetii.
De o importanta deosebita pentru fermi eri este si faptul ca prin cultura legumelor in solarii se pot obtine importante venituri Ia unitatea de suprafata.
Printr-o exploatare rationala, folia de polietilena poate fi folosita si timp de 2 ani, situatie in care cheltuielile se reduc in mod considerabil. Ba mai mult, in ultimul timp au aparut folii de material plastic care rezista timp de 5-7 ani. Cheltuielile cu reamenajarea solarului nu se fac in fiecare an.
Pentru multi cultivatori amatori de legume in sere si solarii se asigura consumul propriu, se pot crea disponibilitati pentru valorificare pe piata, dar aceasta activitate are si un efect deconectant, recreativ, fiind generatoare de multiple satisfactii.
Autor(i): Victor Popescu, Angela Popescu
Format: 130 x 200 mm
Data aparitiei: 2013
Nr. pag.: 144
Pentru a vedea fragmente din carte dati click pe imaginea de mai jos: