Descriere - Cultura legumelor din grupa verzei
Plantele legumicole care fac parte din aceasta grupa au un rol important in alimentatia omului, contribuind in mod substantial la diversificarea sortimentului de specii si soiuri de legume. Au o valoare nutritiva ridicata datorita continutului bogat in vitamine si saruri minerale.
Sunt plante bienale, cu exceptia conopidei, specie ce se comporta ca planta anuala in conditiile din tara noastra. Sunt rezistente la temperaturi scazute si au cerinte ridicate fata de umiditate. In marea majoritate a cazurilor se cultiva prin producerea prealabila a rasadurilor, ceea ce necesita o grija deosebita.
Sunt plante alogame, ceea ce necesita respectarea unor distante de izolare in spatiu in cazul culturilor semincere. Au o buna capacitate de pastrare in stare proaspata, dar se preteaza si la a fi conservate in diferite moduri.
Plantele legumicole din grupa varzoase sunt reprezentate de: Varza alba, Varza rosie, Varza creata, Varza de Bruxelles, Varza de frunze, Varza chinezeasca, Conopida, Broccoli, Gulie.
Lucrarea se adreseaza atat cultivatorilor amatori cat si specialistilor in domeniu si are drept scop prezentarea directa a celor mai adecvate tehnologii de cultura la plantele legumicole din grupa verzei, evidentiind verigile cele mai importante si masurile ce se impun pentru obtinerea unor produse de calitate si in conditii economice avantajoase.
De asemenea, la unele specii din grupa verzei cititorii vor gasi prezentate in carte proprietatile terapeutice miraculoase intr-o serie de retete pentru diferite afectiuni, care pot fi realizate foarte usor, insa cu rezultate deosebite.
CUPRINS:
Introducere
CAPITOLUL 1. VARZA ALBA PENTRU CAPATANA
Originea si aria de raspandire. Importanta alimentara, terapeutica si economica. Particularitati botanice si biologice in relatie cu tehnologia. Exigente ecologice. Soiuri si hibrizi. Producerea semintelor de varza alba.
Tehnologia culturii verzei albe:
Cultura timpurie in camp. Cultura verzei de vara in camp. Cultura verzei de toamna in camp. Cultura verzei albe in solarii. Cultura verzei albe sub tunele joase. Cultura verzei albe in sere.
CAPITOLUL 2. VARZA ROSIE
Originea si aria de raspandire. Importanta alimentara si economica. Particularitati botanice si biologice in relatie cu tehnologia. Exigente ecologice. Soiuri de varza rosie. Tehnologia culturii verzei rosii.
CAPITOLUL 3. VARZA CREATA
Originea si aria de raspandire. Importanta alimentara si economica. Particularitati botanice si biologice in relatie cu tehnologia. Exigente ecologice. Soiuri de varza creata. Tehnologia culturii verzei crete.
CAPITOLUL 4. VARZA DE FRUNZE
Originea si aria de raspandire. Importanta alimentara si economica. Particularitati botanice si biologice in relatie cu tehnologia. Exigente ecologice. Soiuri. Tehnologia culturii verzei de frunze.
CAPITOLUL 5. VARZA DE BRUXELLES
Originea si aria de raspandire. Importanta alimentara si economica. Particularitati botanice si biologice in relatie cu tehnologia. Exigente ecologice. Soiuri si hibrizi. Tehnologia culturii verzei de Bruxelles. Producerea semintelor.
CAPITOLUL 6. VARZA CHINEZEASCA
Originea si aria de raspandire. Importanta alimentara si economica. Particularitati botanice si biologice in relatie cu tehnologia. Exigente ecologice. Soiuri si hibrizi. Tehnologia culturii. Producerea semintelor.
CAPITOLUL 7. CONOPIDA
Originea si aria de raspandire. Importanta alimentara si economica. Particularitati botanice si biologice in relatie cu tehnologia. Exigente ecologice. Soiuri de conopida.
Tehnologia culturii conopidei:
Cultura timpurie in camp. Cultura conopidei de toamna in camp. Cultura conopidei in adaposturi din material plastic. Cultura conopidei in sere. Cultura conopidei in rasadnite. Producerea semintelor de conopida.
CAPITOLUL 8. BROCCOLI
Originea si aria de raspandire. Importanta alimentara si economica. Particularitati botanice si biologice in relatie cu tehnologia. Exigente ecologice. Soiuri si hibrizi.
Tehnologia culturii de broccoli:
Cultura timpurie in camp. Cultura de vara. Cultura de toamna. Cultura in solar. Esalonarea consumului de broccoli in cursul anului.
CAPITOLUL 9. GULIA
Originea si aria de raspandire. Particularitati botanice si biologice in relatie cu tehnologia. Exigente ecologice. Soiuri de gulii si gulioare.
Tehnologia culturii guliilor:
Cultura timpurie in camp. Cultura de toamna in camp. Cultura guliei in adaposturi din material plastic. Cultura gulioarelor in sere. Cultura gulioarelor in rasadnite. Producerea semintelor.
Bibliografie
Autori: V. Popescu, R. Zavoianu
Anul aparitiei: 2011
Format: 13x20
Numar pagini: 125