Descriere - Cultura legumelor bulboase. Ceapa, Usturoi, Praz
Aceste plante legumicole sunt monocotiledonate din familia Liliaceae, genul Allium. Genul Allium are peste 400 de specii, dar din punct de vedere economic intereseaza doar cateva.
Legumele bulboase sunt foarte rezistente la frig si, din cauza acestei insusiri, unele sunt tratate in culturi ca plante perene.
Usturoiul comun este planta anuala, ceapa si prazul sunt plante bienale, ceapa de arpagic se comporta ca planta trienala, iar ceapa esalota, ceapa de Egipt, ceapa de tuns si ceapa de iarna sunt perene.
Sunt plante folosite in industria alimentara, farmaceutica, in cosmetica…
Lucrarea de fata isi propune sa ofere producatorilor notiunile absolut necesare pentru cultivarea plantelor legumicole bulboase in conditii cat mai performante, cu scopul de a realiza productii ridicate si de calitate superioara.
CUPRINS:
Introducere
CAPITOLUL 1. Ceapa comuna
1.Originea si aria de raspandire
2.Importanta alimentara, terapeutica si economica
3.Particularitati botanice si biologice in relatie cu tehnologia
4.Exigente ecologice
5.Soiuri de ceapa
6.Tehnologia de cultura a cepei. Tehnologia culturii cepei prin semanat direct in camp (ceapa ceaclama). Tehnologia culturii cepei prin rasad (ceapa de apa sau caba). Tehnologia culturii cepei din arpagic. Tehnologia culturii cepei pentru stufat (ceapa verde).
7.Producerea semintelor
CAPITOLUL 2. Ceapa de Egipt
1.Origine si particularitati biologice
2.Exigente ecologice
3.Tehnologia culturii
CAPITOLUL 3. Ceapa de iarna
1.Originea si aria de raspandire
2.Importanta alimentara si economica
3.Particularitati botanice si biologice in relatie cu tehnologia
4.Exigente ecologice
5.Tehnologia culturii
6.Producerea semintelor
CAPITOLUL 4. Ceapa de tuns
1.Origine si raspandire
2.Importanta culturii
3.Particularitati botanice si biologice
4.Exigente ecologice
5.Cultivare
6.Tehnologia de cultura
CAPITOLUL 5. Ceapa esalota
1.Originea si aria de raspandire
2.Particularitati botanice si biologice
3.Exigente ecologice
4.Tehnologia culturii
CAPITOLUL 6. Ceapa margaritar
1.Origine, particularitati biologice si tehnologia de cultura
CAPITOLUL 7. Ceapa chinezeasca
1.Origine, particularitati biologice si tehnologia de cultura
CAPITOLUL 8. Usturoiul
1.Originea si aria de raspandire
2.Importanta alimentara, terapeutica si economica
3.Particularitati botanice si biologice in relatie cu tehnologia
4.Exigente ecologice
5.Soiuri de usturoi
6.Tehnologia culturii usturoiului
7.Producerea materialului saditor
CAPITOLUL 9. Usturoiul Rocambole
1.Origine, particularitati biologice si tehnologia de cultura
CAPITOLUL 10. Prazul
1.Originea si aria de raspandire
2.Importanta alimentara, terapeutica si economica
3.Particularitati botanice si biologice in relatie cu tehnologia
4.Exigente ecologice
5.Soiuri
6.Tehnologia culturii
7.Producerea de seminte
Bibliografie
Autori: Victor Popescu, Roxana Zavoianu
Anul aparitiei: 2011
Nr.pagini: 78