Descriere - Cu drag, din calimara inimii. Auxiliar pentru elevii claselor II-IV
Aceasta lucrare se adreseaza in primul rand elevilor din clasele primare, care pot simti uneori presiunea realizarii unei compuneri, indiferent de tipul ei, dar, este, de asemenea, si un instrument de lucru la clasa eficient pentru colegii invatatori.
Structural, cartea este organizata in trei capitole, fiecare capitol corespunzand unui aspect relevant al acestui tip de scriere.
Primul capitol, cu titlul Primii pasi... face o incursiune teoretica si practica prin principalele tipuri de compuneri cu care se vor intalni elevii din clasele II-IV, dupa criteriul modalitatilor de elaborare, evidentiindu-se in primul rand, etapele urmarite in realizarea lor, apoi fiind propuse si citeva compuneri model.
Urmatorul capitol, intitulat Sa cunoastem principalele tipuri de compuneri este dedicat prezentarii teoretice a compunerilor dupa materialul de sprijin utilizat si dupa tehnica utilizata de invatator, fiind definite si explicate compunerile libere, compunerile cu scop oficial si cele gramaticale.
Capitolul al treilea ocupa cea mai mare parte a lucrarii, are titlul Idei din calimara inimii si vizeaza in primul rand, materialele de sprijin, care pot dezvolta imaginatia copiilor, ca de exemplu, ilustratiile, proverbele sau ghicitorile, fiind punctate anumite sugestii premergatoare, urmate de noi modele de compuneri. De asemenea, sunt explicate si exemplificate caracteristicile compunerilor care pornesc de la un text literar cunoscut, ale scrierilor realizate dupa desene proprii, dupa experiente de viata, dupa impresii din natura, precum si ale celor care valorifica imaginatia elevului sau care au ca material de sprijin o compunere model, realizata de invatator sau de un elev talentat din seriile anterioare. Un alt tip de scriere imaginativa explorat in aceasta carte este cel al compunerilor cu inceput sau sfarsit dat in prealabil. Compunerile pe baza unor cuvinte sau expresii de sprijin sunt si ele exemplificate in acest capitol, alaturi de compunerile libere, cele care, de fapt, valorifica cel mai bine imaginatia si originalitatea elevilor. Nu in cele din urma, sunt prezentate elementele de teorie, dublate de explicatii, pentru compunerile de tip corespondenta sau cele cu destinatie oficiala, ca de exemplu scrisoarea, cererea sau procesul verbal.
Compunerile imaginative pot reprezenta o problema atat in privinta adaptarii la cerinta, cat si in ceea ce priveste redactarea corecta, coerenta, nuantata. De aceea, lucrarea de fata se doreste a fi un ghid in lumea magica a imaginatiei, o sursa de inspiratie pentru cei mici, dar si pentru cei mari, o cale prin care elevii pot sa inteleaga elementele definitorii ale tipurilor de compuneri cu care se vor intalni in clasele primare si nu numai, sa interiorizeze mecanismul procesului creativ si sa-si descopere, treptat, creativitatea, originalitatea si talentul artistic.