Referinte despre Cronicile Spiderwick
[LS-2024]
Cronicile Spiderwick ofera cititorului un element esential cartilor pentru copii, element ce lipseste aproape cu desavarsire din seria Harry Potter. Actiunea, personajele si locurile din Cronicile Spiderwick sunt genial de bine reflectate in numeroasele ilustrtii care acompaniaza fiecare capitol in parte. Nici o descriere detailiata, chiar si una ce se intinde pe mai multe pagini, nu are efectul revelator in ochii tanarului cititorului precum cel obtinut de o ilustratie bine realizata, introdusa la locul potrivit.
Tony DiTerlizzi (ilustrator al cartilor lui J.R.R. Tolkien) a creeat, in penita, desene graitoare care ii vor face pe micii iubitori ai povestilor sa intoarca urmatoarea pagina a cartii doar pentru a afla cum a ajuns personajul principal din poza sa fie inconjurat de goblini si ce soarta a avut grifonul ranit. Astfel, ilustratiile au un rol dublu: acela de a da o forma vizibila personajelor si creaturilor fantastice din carte, cat si cel de a mentine alert interesul cititorului. Desigur, toate acestea se pot obtine si prin descrieri detailiate si o scriitura atractiva care sa-l tina in suspans pe cititor, tehnici de altfel folosite de J.R. Rowling in seria Harry Potter.
Cea de-a doua diferenta dintre cel doua serii, sesizabila in momentul in care vezi cartile pe aceeasi masa de lectura, este numar de pagini. Practic, fiecare carte in parte din seria Cronicile Spiderwick corespunde cu lungimea unui singur capitol din oricare volum din seria Harry Potter. Din acest motiv, cartile despre tanarul vrajitor ce studiaza la Hogwarts pot fi savurate atat de copii cat si de catre cititori maturi, pe cand aventurile lui Jared sunt atractive in special elevilor din ciclul primar si secundar.