Descriere - Cronica Bucurestilor - Intocmita, din document si sentiment de Gheorghe Parusi
La toamna, in 20 septembrie, Capitala va implini 550 de ani, numaraþi de la prima ei atestare intr-un hrisov al lui Vlad Tepes. Ni s-a parut nimerit sa reeditam in acest an aniversar frumoasa poveste a orasului dintre 1512 si 1947, spusa de Gheorghe Parusi cu ajutorul cronicilor si tipariturilor pe care le-a antologat, precum si cu sute de imagini evocatoare si istorii care þin de propria lui viata.
Citeva secole de viata bucuresteana palpita aici graþie documentelor. O iscusita alegere a montat cronologic secvente suculente ale traiului din marele oras. Ies la iveala casa, biserica, familia, portul, ceremonia, limba, petrecerea, precum si ecoul evenimentelor tarii in existenþa localnicilor. Prin ocheanul sutelor de viniete intrezarim impletirea de rural si urban, de Orient si Occident, cresterea tirgului, scaderea vegetatiei, perpetuarea moravurilor. O selecþie complementara de amintiri si evocari da glas unui adevarat <club> al celor ce-si iubesc fara masura orasul de nastere sau de adoptie.
In plus, poate ca acum, la patru ani de la prima ediþie a carþii, simþim mai apasat <constantele> istoriei noastre locale: de la curiozitatea pentru orice forma de spectacol – aceea care ii facea, la 1632, pe bucuresteni sa se suie cu copiii <pa garduri, de sa uita cum sa bate razboiul> lui Matei Basarab mai jos de Plumbuita (zice cronica lui Radu Popescu) – la usurinta cu care intimpinam abuzurile negustorilor straini – astfel incit <in casa cea mai modesta, ca si in palatul cel mai somptuos, de la vladica pina la opinca, din dusumea pina-n tavan, din talpi pina-n crestet nu poti gasi un pat, un pahar, un scaun, un servet, o cizma, o caciula care sa nu fie adusa gata din strainatate. In tara cinepii sacii si sfoara le cumparam de la nemþi!> (spune Ion Ghica in 1875).
Amatorii de nostalgii si realistii gasesc aici deopotriva argumente pentru lehamitea sau amorul lor de Bucuresti...
Nr. de pagini : 450