Descriere - Crestinul in fata bolii, suferintei si mortii (Traducere din limba franceza de Marinela Bojin)
In neputinta si suferinta trupului, omului i se fac simtite si vadite slabiciunea fapturii sale pamantesti, caracterul efemer al existentei sale in aceasta lume si, in general, fragilitatea, relativitatea, limitele si intreaga sa nevolnicie. Pentru aceasta, boala si suferinta sunt leacuri ale mandriei si prilej de smerire. Ele "subtiaza simtirea pamanteasca a sufletului”, adica il scot din alipirea si impovararea cu cele pamantesti, ridicandua€‘l la o existenta mai inalta.
Astfel inteleasa si traita, boala nu-l mai zdrobeste pe om sub povara acestui "trup al mortii” in care-i este dat sa vietuiasca (Rom. 7, 24), ci, dimpotriva, il intoarce si-l apropie de Dumnezeu. "Dumnezeu ingaduie boala nu ca sa ne injoseasca – spune Sfantul Ioan Gura de Aur –, ci pentru a ne face mai buni, mai intelepti si deplin supusi voii Sale, caci acestea sunt temeiurile mantuirii noastre”.
Cartea de fata trateaza un domeniu ce nu va inceta vreodata sa fie de actualitate in lumea noastra care sufera urmarile pacatului originar: omul si boala. Ea straluceste prin toate insusirile care au facut cunoscute in Ortodoxia contemporana seria de scrieri pe aceasta tema al carei autor este Larchet: concizie, limpezime, caracter sistematic, eruditie, caldura sufleteasca, ancorare temeinica in scrierile patristice.