Descriere - Crestin pur si simplu - de ce are sens crestinismul
Scopul pe care mi l-am propus aici e sa descriu ce anume vrea sa spuna crestinismul, atat pentru a-l recomanda celor aflati in afara credintei, cat si pentru a-l explica celor aflati in interiorul ei. E o sarcina enorma si n-am nici o pretentie de a fi acoperit totul sau macar de a fi abordat toate intrebarile la care s-ar putea astepta unii intr-o carte de acest fel. N-am incercat sa diferentiez intre multele si diferitele feluri de crestinism, ci am incercat sa vorbesc despre ce e comun tuturor in ce au ele mai bun. Am incercat de asemenea sa exprim cat mai direct si clar cu putinta ce anume trebuie spus, astfel incat cei care ajung la aceste teme pentru prima oara sa nu se impotmoleasca intr-o jungla de termeni tehnici.
A fi crestin in lumea de astazi nu e desigur deloc simplu. E insa timpul sa incercam sa spunem cat mai simplu cu putinta despre ce anume este e vorba.
Facuti pentru spiritualitate, ne balacim in introspectii. Facuti pentru bucurie, ne instalam in placere. Facuti pentru dreptate, strigam dupa razbunare. Facuti pentru relatii cu ceilalti, staruim pe propriul nostru fel de a fi. Facuti pentru frumusete, ne multumim cu un sentiment.
Invierea lui Hristos a inaugurat lumea dreptatii, spiritualitatii, bucuriei, iubirii si frumusetii lui Dumnezeu, o creatie noua. Soarele Imparatiei Lui a inceput sa rasara.
Crestinii suntem chemati, aici si acum, sa fim instrumentele noii creatii a lui Dumnezeu, nu simpli beneficiari, ci si agenti activi pentru Imparatia Sa in aceasta lume.
Spus foarte simplu, a fi crestini inseamna a urma in puterea Duhului pe Iisus Hristos in noua lume a lui Dumnezeu pe care ne-a deschis-o larg inaintea noastra.
N.T. Wright
*
N.T. Wright, nascut in 1948, face studii clasice si de teologie la Oxford, devenind in 1975 preot anglican si profesor de Noul Testament la Montreal (1978–1986) si Oxford (1986–1993). In 1993 paraseste universitatea dedicandu-se slujirilor bisericesti ca protopop la Lichfield, canonic la Westminster Abbey si intre 2003 si 2010 episcop de Durham, cel de-al patrulea scaun din Biserica Angliei. In 2010 se retrage din pastoratie, redevenind profesor de Noul Testament si crestinismul timpuriu la Universitatea St. Andrews din Scotia, dedicandu-se in principal finalizarii operei teologice demarate in 1989: o vasta investigatie in sase volume monumentale despre Originile crestinismului si problema lui Dumnezeu, din care intre 1992 si 2014 au aparut patru volume.
In ultimele patru decenii, preotul, profesorul si episcopul N.T. Wright a realizat o opera stiintifica, dar si pastorala, de o uimitoare vastitate care promoveaza gandirea innoitoare si profetica, dar si marturia crestina neobosita si exemplara a unuia dintre cei mai importanti teologi si oameni ai Bisericii timpului nostru.
*
Cuprins
Introducere
Partea I. Ecourile unui glas
1. Pentru o lume dreapta (Strigatul dupa dreptate / Un glas sau un vis? / Lacrimi si ras / Crestinii si dreptatea)
2. Izvorul ascuns (Setea dupa spiritualitate / Ce ne face atat de insetati? / Spiritualitate si adevar)
3. Facuti unul pentru altul (Perplexitatea relatiilor / Confuzii cu privire la sex / Moartea si chemarea la o umanitate autentica)
4. Pentru frumusetea pamantului (Frumusete trecatoare / Frumusete si adevar / Frumusete si Dumnezeu / Slavita complexitate a vietii)
Partea a II-a. Privind spre soare
5. Dumnezeu (Dumnezeu in cer? / Cer si pamant: perplexitatea / Cer si pamant in suprapunere si intrepatrundere / Numele lui Dumnezeu)
6. Israel (Chemarea lui Avraam / Exil si intoarcere / Salvat de monstri / Speranta lui Israel / Sluga Domnului)
7. Iisus si venirea Imparatiei lui Dumnezeu (Ce putem sti despre Iisus? / Putem avea incredere in Evanghelii? / Imparatia lui Dumnezeu)
8. Iisus: salvare si innoire (Templu, Cina si Cruce / Primul Paste / Iisus si "divinitatea”)
9. Suflarea de viata a lui Dumnezeu (Duhul Sfant si insarcinarea Bisericii / Duhul lui Dumnezeu si viitorul lui Dumnezeu / Duhul lui Dumnezeu intre cer si pamant)
10. Viata in Duhul (Duh, Cuvant si Intelepciune / Spre o spiritualitate crestina / Intrezarind Dumnezeul Trei-Unul)
Partea a III-a. Reflectand chipul lui Dumnezeu
11. Slujirea cultica (Rezultatele slujirii cultice / Celebrandu-L pe Dumnezeu prin Scriptura / Celebrandu-L pe Dumnezeu prin frangerea painii / Slujire cultica impreuna)
12. Rugaciunea (Rugaciune intre cer si pamant / Descoperind ajutor in rugaciune / Mai multe carari spre rugaciune / Sa incepem doar)
13. Cartea pe care a insuflat-o Dumnezeu (Ce este Biblia? / Cuvantul inspirat al lui Dumnezeu)
14. Povestea si insarcinarea (Auzind glasul lui Dumnezeu / Provocarea interpretarii)
15. Credinta si apartenenta (Biserica si scopul ei / Treziti la Vestea cea buna / Apartinand Familiei / Prin apele Botezului)
16. O creatie noua care incepe acum (Traind intre cer si pamant / Renuntare si redescoperire / Dreptatea revizitata / Relatii redescoperite / Frumusete renascuta)
Postfata. Mai departe…