Descriere - Cresterea crapului (Colectia ferma)
In zilele noastre, acvacultura joaca un rol important in aprovizionarea cu peste pe plan mondial, datorita evolutiei tehnologiilor de crestere si de procesare. Estimarile date de Food and Agriculture Organization (FAO), arata ca 47% din cantitatea de peste consumata de om, provine din acvacultura.
Avand in vedere ca populatia mondiala va creste numeric in urmatoarele decenii, cererea de peste va fi tot mai mare. Capturile de peste salbatic sunt deja exploatate la maximum, acvacultura trebuind sa faca fata cererilor; dar, pentru ca aceasta ramura sa fie durabila, trebuie sa punem bazele unor crescatorii asiguratoare.
Principalele specializari ale pisciculturii sunt: Salmonicultura, Cyprinicultura, Sandrocultura, Vallicultura s.a.
Cyprinicultura, care formeaza si obiectul lucrarii de fata, defineste activitatea de crestere controlata a speciilor de pesti din familia Cyprinidae si este una din componentele de baza ale acvaculturii.
CUPRINS
CAPITOLUL I. Premise in cresterea crapilor
1.1. Introducere in Piscicultura – Cyprinicultura
1.2. Importanta pestelui in alimentatia omului
1.3. Regiuni favorabile de crestere a crapului in Romania
CAPITOLUL II. Particularitatile crapilor
2.1. Specii de crapi
2.1.1. Crapul comun (Cyprinus carpio)
2.1.2. Crapul oglinda (Cyprinus carpio specularis)
2.1.3. Crapul golas (Cyprinus carpio nudus)
2.1.4. Amurul sau Cteno (Ctenopharyngodon idella)
2.1.5. Fitofagul (Hypophthalmichthys molitrix) si
Novacul (Aristichtys nobilis)
2.1.6. Scoicarul (Mylopharyngodon piceus)
2.1.7. Crapul Lausitz (Cyprinus Carpio var. typica)
2.1.8. Crapul ornamental (Koi)
2.2. Biomorfologia cyprinidelor in general si a Crapului in special
2.2.1. Morfologia externa
2.2.2. Morfologia interna
2.3. Crapul: obiceiuri, hrana, reproducere
CAPITOLUL III. Tehnologii si tehnici de crestere a cyprinidelor
3.1. Tehnici si amenajari de crestere a crapului
3.1.1. Tipuri de terenuri indicate pentru amenajari
sistematice
3.1.2. Instalatii hidrotehnice
3.1.2.1. Instalatii pentru alimentarea cu apa
3.1.2.2. Instalatii pentru evacuarea apei
3.1.2.3. Instalatii pentru traversarea obstacolelor
3.1.2.4. Instalatii de pescuit
3.1.3. Constructii hidrotehnice
3.1.3.1. Digurile
3.1.3.2. Canalele
3.1.4. Tipuri de helesteie (Helesteie de reproducere, Helesteie de predezvoltare, Helesteie de crestere, Helesteie de iernat, Helesteie de parcare, Helesteie de carantina)
3.2. Sisteme de crestere a crapului
3.2.1. Cresterea crapului in monocultura
3.2.1.1. Biotehnologia reproducerii natural dirijate la crap
3.2.1.2. Biotehnologia reproducerii artificiale a crapului
3.2.1.3. Formarea loturilor de reproducatori
3.2.2. Cresterea crapului in policultura
3.2.2.1. Cresterea linului (Linnaeus)
3.2.2.2. Cresterea lopatarului (Polyodon spathula)
3.2.2.3. Cresterea somnului (Silurus glanis Linnaeus)
3.2.2.4. Cresterea salaului (Stizostedion lucioperca Linnaeus)
3.2.2.5. Cresterea stiucii (Esox lucius Linnaeus)
3.2.2.6. Cresterea carasului (Carassius auratus gibelio Bloch)
3.2.3. Biotehnologia cresterii in vara I a crapului
3.2.3.1. Helesteiele de crestere
3.2.3.2. Biotehnologiile
3.2.3.3. Pregatirea incintelor de crestere
3.2.3.4. Hrana si metode de administrare a hranei
3.2.3.5. Monitorizarea mediului
3.2.3.6. Bolile puilor de crap
3.2.3.7. Pradatorii puilor de crap
3.2.4. Biotehnologia cresterii crapului, in monocultura, in
vara a II-a si vara a III-a
3.2.4.1. Cresterea in helesteie
a. Pregatirea helesteului de crestere
b. Hrana si procedurile de administrare
c. Monitorizarea pestelui
d. Intretinerea helesteielor
e. Pescuitul de recolta
f. Iernarea crapului
3.2.4.2. Cresterea in viviere flotabile si instalatii climatizate
a. Tehnica necesara
b. Caracterizarea biotehnologiilor
c. Pregatirea incintelor de crestere
d. Hrana si procedurile de administrare
e. Pescuitul de recolta
CAPITOLUL IV. Retete culinare
Reteta Nr. 1. Crap prajit
Reteta Nr. 2. Crap in sos de rosii cu usturoi
Reteta Nr. 3. Saramura de crap
Reteta Nr. 4. Crap cu ceapa la cuptor
Reteta Nr. 5. Ciorba de crap
Reteta Nr. 6. Crap rasol
Reteta Nr. 7. Piftie (racitura) de crap
Reteta Nr. 8. Mancare de crap
Reteta Nr. 9. Plachie de crap
Reteta Nr. 10. Crap la cuptor
Reteta Nr. 11. Crap umplut