Descriere - Cresterea Bovinelor. O afacere cu investitie aproape zero si profit din primul an
IMPORTANTA ECONOMICA A CRESTERII BOV1NELOR
Dupa cum este unanim recunoscut, cresterea bovinelor reprezinta ramura de baza a agriculturi i.
Pe acest concept trebuie sa se fundamenteze Intreaga strategie de redresare si dezvoltare a ei deoarece pe plan mondial bovinele asigura 96 din productia de lapte, 33 din cea de carne, 90 din totalul piei lor si cea 70 din productia de gunoi.
Datele statistice din tari cu performante deosebite in productia agricola. atat din Europa cat si de pe alte continente, arata ca productia de origine animala reprezinta 65-75 din totalul productiei agricole fata de numai 35-40 In Romania, desi conditiile naturale si practicile traditionale din tara noastra sunt favorabile desfasurarii acestei activitati.
In ceea ce priveste taurinele. acestea reprezinta In Romania. fara Indoiala. una dintre cele mai importante specii in cadrul septelului national.
Prin produsele lor, bovinele contribuie la asigurarea unui procent insemnat din hrana populatiei. Cresterea bovinelor ocupa si va ocupa locul prioritar in economia productiei animale.
Importanta cresterii lor este data de varietatea produselor pe care le furnizeaza:
- produse principale: lapte. carne:
- produse secundare: piei, gunoi degrajd;
- subproduse de abator: unghii, coarne, sange. par etc .. forta de munca.
Laptele este cel mai important produs. datorita compozitiei chimice complexe. valorii biologice ridicate si gradului inalt de digestibilitate.
Contine peste 100 de substante necesare organismului uman. din care 20 de aminoacizi, 10 acizi grasi, 25 vitamine si 45elemente minerale.
Exprimata in calorii, valoare nutritiva a unui litru de lapte este echivalenta cu circa 400 g carne de porc, 750 g carne de vitel, 7-8 oua, 500g peste, 2,6 kg varza 125 g paine etc.
Importanta laptelui consta nu numai In valoarea nutritiva deosebita. ci si in faptul ca poate fi
transformat intr-un numar foarte mare de produse lactate (peste 1000). ceea ce contribuie la diversificarea alimentatiei umane.
Hrana consumata este transformata cel mai economic in lapte: astfel. Ia acelasi consum de hrana. vacile de lapte dau o productie echivalenta din punct de vedere energetic cu 1000 Kcal, pe cand animalele supuse ingasarii produc, prin depunerile de carne si seu, cea. 840 Kcal.
Din productia totala de lapte produsa pe glob, mai mult de 90% este data de vaci.
Carnea
Desi productia de carne furnizata de bovine reprezinta cea. 35-40% din productia mondiala
de carne. se estimeaza o crestere a ponderii acesteia in consumul mondial.
Cresterea cerintelor pentru carne de bovine se explica prin valoarea nutritiva si dietetica a
acesteia.
Alte produse
Bovinele furnizeaza de asemenea si produse secundare deosebit de valoroase, respectiv
peste 90% din pieile folosite in industrie si 75% din gunoiul de grajd produs de toate speciile.
Cresterea bovine lor prezinta importanta si prin contributia la cresterea eficientei economice datorita faptului ca foloseste judicios furajele fibroase si suculente, precum si toate produsele secundare din productia vegetala.
Anul aparitiei: 2013
Nr. pagini: 192
Pentru a vedea fragmente din carte dati click pe imaginea de mai jos: