Descriere - Copilarie berlineza la 1900 - Walter Benjamin
[Despre Benjamin] s-ar putea spune ca a fost cel mai mare critic literar din istoria criticii literare. Dar asta ar insemna sa-i reducem din merite. In realitate, era un om care studia lumea. Modul de a gandi al lumii. [...] El nu incerca niciodata sa inteleaga ce este lumea, ci, intotdeauna, ce e pe cale sa devina lumea. [...] Era geniul absolut al unei arte foarte deosebite, care odinioara se numea profetie si pe care acum ar fi mai nimerit s-o numim: arta de a descifra mutatiile cu o clipa inainte sa se produca. (Alessandro BARICCO)
Inceputa in 1932, in localitatea toscana Poveromo, si revizuita de mai multe ori pana in 1938, Copilarie berlineza la 1900 a ramas nepublicata in timpul vietii lui Walter Benjamin. In cursul unor asidue operatii de comprimare si stilizare a materialului autobiografic initial, amintirea copilariei petrecute in sanul unei familii evreiesti din marea burghezie devine o succesiune de locuri si lucruri - strazi, piete, parcuri, incaperi, obiecte ale vietii de zi cu zi - care, fara a tine cont de vreun imperativ cronologic, se aranjeaza dupa bunul plac al memoriei insesi. De altfel, Benjamin tradusese in germana trei volume din In cautarea timpului pierdut si impartasea cu Proust ideea ca istoria nu este un proces, ci un caleidoscop ale carui imagini iau nastere in privitor. Cititorului i se arata "pe viu" cum functioneaza memoria: prin suprapuneri intre prezent si trecut, vis si amintire, prin "nesfarsite interpolari in ceea ce a fost" (Benjamin), prin izolarea si reasamblarea spontana a imaginilor, prin analogie si deformare.
Copilarie berlineza la 1900 contine cateva dintre cele mai frumoase pagini scrise vreodata in germana si este in acelasi timp un text fundamental al modernismului.
An aparitie: 2010
Editie: I
Pagini: 160
Format: 13x20 cm
Cartea "Copilarie berlineza la 1900 - Walter Benjamin ". face parte din
categoria carti >>
- - a catalogului LibrariaRomana.ro.
Cartea este scrisa de catre Benjamin, Walter si a fost publicata la Editura HUMANITAS
Pentru orice solicitare apelati
departamentul Suport Clienti LibrariaRomana.ro, de luni pana vineri in intervalul 9-18.
LibrariaRomana.ro intelege importanta informatiilor prezentate in aceasta pagina si face eforturi permanente pentru a le pastra actualizate. Singura situatie in care informatiile prezentate pot fi diferite fata de cele ale produsului este aceea in care producatorul aduce modificari specificatiilor acestuia, fara a ne informa in prealabil.