Descriere - Conventia de la Roma. Regulamentul Roma I. Vol. I - Vol. II
Incepand cu data de 17 decembrie 2010, Regulamentul Roma I (Regulamentul UE nr. 593/2008) privind reglementarea obligatiilor contractuale este direct aplicabil in toate statele membre UE, cu exceptia Danemarcei. Regulamentul Roma I vine sa inlocuiasca Conventia de la Roma din 1980 si se aplica tuturor contractelor incheiate dupa data de 17 decembrie 2010.
Cu toate acestea, si de aici rezulta utilitatea si importanta deosebita a acestei lucrari, Conventia de la Roma si Regulamentul Roma I vor fi aplicate in paralel pentru o perioada semnificativa, autorul insusi anticipand intre 10 si 15 ani. Acesta este motivul pentru care acest comentariu ia in considerare ambele surse de drept, in interactiunea lor si in context mai larg.
Vastitatea Conventiei de la Roma si a Regulamentului Roma I este evidenta, iar una dintre cele mai mari realizari ale autorului este valorificarea a peste 1.800 de decizii judecatoresti, majoritatea fiind insotite de un comentariu detaliat; in cazul in care aceste decizii se aplica legislatiilor nationale, acestea din urma sunt mentionate atat in original, cat si in traducere. La unele hotarari comentariul nu include numai un rezumat al faptelor si o analiza a concluziilor trase de instanta de judecata; aceste concluzii reprezinta si punctul de plecare pentru ipotezele autorului privind concluziile la care instanta de judecata ar putea ajunge in cazul in care Regulamentul Roma I s-ar aplica.
Lucrarea este impartita in doua volume:
Primul volum contine, pe langa comentariul art. 1-8 din Regulament, explicarea abrevierilor folosite, precum si un amplu prolog, cuprinzand, printre altele, informatii privind evolutia istorica a dreptului privat international si european, tranzitia de la Conventie la Regulament, conceptia si interpretarea Conventiei si a Regulamentului, precum si scopul, continutul, structura si metoda de lucru folosita la redactarea cartii. Volumul cuprinde si un tabel comparativ al Conventiei si Regulamentului in functie de obiectul reglementarii si extrase din alte reglementari cu aplicare in aceasta materie.
Volumul doi contine, pe langa comentariul art. 9-29 din Regulament, protocoalele privind interpretarea Conventiei, raportul Giuliano-Lagarde, o selectie de conventii incheiate in cadrul activitatii Conferintei de la Haga de Drept International Privat (CHDIP), o selectie de conventii incheiate in cadrul activitatii UNIDROIT, precum si traducerea unor norme conflictuale in materie de obligatii contractuale din unele tari europene. Volumul se completeaza cu o lista bibliografica deosebit de complexa, precum si cu un index alfabetic care faciliteaza folosirea acesteia.