Descriere - Contributii la studiul conflictului de legi in timp in materie civila
In lumina Noului Cod civil
Aceasta lucrare, in cadrul PREMIILOR STIINTIFICE ale Uniunii Juristilor din Romania, Societatii "Titu Maiorescu” si ale revistelor "Dreptul” si "Palatul de Justitie” pe anul 2013, a obtinut Premiul "Andrei Radulescu”.
Lucrarea de fata constituie prima cercetare monografica a dreptului intertemporal civil din Romania in lumina Noului Cod civil si a teoriilor fundamentale de drept intertemporal (teoria drepturilor castigate, teoria faptului consumat, teoria aplicarii imediate a legii noi si teoria normativista).
Solutionarea conflictelor de legi in timp in materie civila se rezolva in lumina a trei principii generale: principiul neretroactivitatii legii noi, principiul aplicarii imediate a legii noi si principiul supravietuirii legii vechi.
Toate aceste principii generale au la baza principiul fundamental al aplicarii in timp a normelor civile, principiul tempus regit factum, care la randul sau este consecinta logica si fireasca a principiului "aplicarii” automate a dreptului (denumit, in chip fericit, de Gaetano Pace: "il principio dell'efficacia automatica del diritto”).
Alcatuita din trei titluri (Notiuni de drept intertemporal; Principiile dreptului intertemporal civil; Aplicarea in timp a Noului Cod civil), lucrarea se adreseaza deopotriva teoreticienilor si practicienilor dreptului, masteranzilor si doctoranzilor, auditorilor de justitie, inclusiv studentilor interesati de aprofundarea cunostintelor de teoria generala a dreptului si a celor privind aplicarea legii in timp si problema conflictelor de legi in timp cu precadere in materie civila.