Descriere - Contributii la istoria prelucrarii osului si cornului in Dacia romana
Lucrarea Contributii la istoria prelucrarii osului si cornului in Dacia romana nu se dorește a fi decat o scurta sinteza a problematicii atelierelor de produs obiecte de os și corn și a celor cateva rețete tehnologice de prelucrare a materiei prime cunoscute, dar și a felului in care trebuie analizata și judecata o descoperire din os sau corn. Preocuparea mea pentru acest domeniu a inceput inca de pe bancile facultații și s-a concretizat la vremea respectiva intr-un articol dedicat pieselor de os și corn din dotarea arcașilor de la Tibiscum și o teza de disertație cu titlul Prelucrarea osului și cornului in provincia Dacia susținuta in 1998 in cadrul masteratului de Romanitate orientala din cadrul Universitații de Vest din Timișoara, coordonat pe atunci de Prof. univ. dr. Doina Benea. Cu timpul am extins cercetarea urmarind cu predilecție identificarea a cat mai multe centre de producție de piese de os și corn pentru provincia Dacia și Dacia postromana avand convingerea ca acest meșteșug era la indemana oricui, iar artefactele studiate indicau preponderența producției artizanale și mai rar cea specializata, de serie.
In cadrul lucrarii Contributii la istoria prelucrarii osului si cornului in Dacia romana mi-am permis sa ridic unele intrebari È™i de ordin metodologic, deoarece credem noi problematica prelucrarii osului È™i cornului, precum È™i funcÈ›ionalitatea unor piese ramane mult tributara contextului arheologic in care s-a produs descoperirea È™i fiind vorba de o producÈ›ie artizanala, calitatea È™i cantitatea raman parametrii greu de apreciat. La aceste necunoscute ale cercetarii se adauga necunoaÈ™terea, decat foarte vag, a instrumentarului unui atelier de prelucrarea a osului È™i cornului, dar È™i a modului in care reuÈ™eau meÈ™terii artizani sa decoreze anumite piese. PaÈ™i importanÈ›i in incercarea de a lamuri unele aspecte vizate de noi le-a facut Marius Brabu, absolvent al masteratului de Arheologie sistemica, de la Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, prin lucrarea sa de disertaÈ›ie dedicata arheologiei experimentale, in capitolul referitor la prelucrarea osului È™i cornului in epoca romana.
Rezultatele la care a ajuns tanarul cercetator sunt edificatoare și ofera șanse reale in a putea evalua producția unui atelier artizanal. Ii mulțumim pe aceasta cale pentru disponibilitatea de a ne pune la dispoziție informațiile din lucrarea sa aflata in momentul de fața sub forma de manuscris.