Descriere - Contabilitate si gestiune fiscala. Editia 2
Despre lucrare
O educatie financiar-contabila adecvata reprezinta calea pe care o poate oferi un profesionist spre o informare corecta a partilor interesate: cei insarcinati cu guvernanta, actionari/asociati, finantatori, debitori sau creditori, salariati si, evident, statul.
Cartea Contabilitate si gestiune fiscala realizata de conf. Sorin-Constantin Deaconu reprezinta o lucrare in care atat cei care se initiaza in practica si stiinta contabilitatii, dar si cei mai experimentati vor gasi raspunsuri la demersuri care sa sustina modul profesional de actiune si de manifestare a rationamentului profesional intr-o lume in care afacerile au devenit mult mai complexe, iar fenomenul de digitalizare a ajuns la nivelul care determina orientarea eforturilor mult mai focusat spre generarea de informatii corecte si de calitate. De asemenea, in contextul cresterii pozitiei si interesului statului in economie, fiscalitatea si dreptul fiscal apar ca preocupari constant in crestere, solicitand profesionistului cunoasterea corespunzatoare a legislatiei incidente si a modului de operare in scopul cresterii gradului de conformare si de transparenta a contribuabililor. Abordarile autorului sunt usor de inteles, aplicate, menite sa-l atraga pe cel care lectureaza cartea in sensul in care se realizeaza conexiuni intre modalitatile de recunoastere in contabilitate si efectele fiscale conexate principalelor impozite, taxe si contributii parafiscale ce le presupune functionarea unei societati. De asemenea, lucrarea ofera informatii cu privire la modul de redactare a situatiilor financiare, calculul si interpretarea principalilor indicatori economico-financiari utili in intelegerea datelor contabile, respectiv prezentarea raportului de audit.
Prin continutul sau, lucrarea Contabilitate si gestiune fiscala transmite si un mesaj foarte important referitor la efortul de cunoastere al unui profesionist in domeniu, fie ca e vorba de contabil, consultant fiscal sau financiar ori auditor. ?i de aici se poate intelege, destul de rapid, raspunderea pe care o poarta acestia in relatia cu mediul socio-economic in care opereaza.
Prof. univ. dr. habil. Bunget Ovidiu Constantin, Director Departament Contabilitate si Audit, Universitatea de Vest din Timisoara
Din cuprins
- Contabilitatea capitalurilor
- Contabilitatea imobilizarilor
- Contabilitatea stocurilor si a productiei in curs de executie
- Contabilitatea tertilor
- Contabilitatea trezoreriei
- Contabilitatea cheltuielilor si veniturilor
- Cazuri practice interpretabile si interpretate
- Situatiile financiare anuale
- Declaratii fiscale
- Aplicatii de rezolvat
Puncte forte
- fiecare capitol este structurat in sectiuni dedicate aspectelor teoretice, aplicatiilor practice rezolvate si monografiilor contabile;
- cuprinde peste 70 de aplicatii rezolvate si 15 aplicatii de rezolvat;
- actualizarea legislatiei pe care se fundamenteaza explicatiile;
- caracter profund aplicativ;
- ample referinte bibliografice.
Despre autor
Sorin-Constantin Deaconu este conferentiar universitar, Departamentul de ?tiinte Economice si Gestiunea Afacerilor, Facultatea de ?tiinte Economice, Universitatea "1 Decembrie 1918” Alba Iulia; auditor, membru al Camerei Auditorilor Financiari din Romania; lector acreditat de Autoritatea pentru supravegherea publica a activitatii de audit statutar pentru formarea profesionala continua a auditorilor financiari; expert contabil si formator CECCAR in cadrul Programului de Dezvoltare Profesionala Continua pentru disciplinele Contabilitate financiara si Fiscalitate.