Descriere - Concepte-cheie din gandirea si cultura chineza,Volumul II
Aceasta noua maniera de difuzare a filosofiei, istoriei, artei si literaturii chineze in alte spatii de gandire si simtire, prin intermediul proiectului "Concepte-cheie din gandirea si cultura chineza”, merita recunoastere. Remarcabila cultura chineza clasica a contribuit la redobandirea increderii in culturala nationala, dupa o perioada indelungata, de la Razboaiele Opiului pana in prezent, in care aceasta fusese pierduta. Lipsa increderii in propria cultura inseamna moartea spiritului national chinez, fapt care duce la anihilarea deplina a increderii in perspectivele noastre de dezvoltare.
(Zhang Qizhi – directorul Institutului de Cercetare destinat culturii si gandirii chineze din cadrul Universitatii de Nord-Vest; profesor la Universitatea Qinghua si la Universitatea de Nord-Vest)
Filosoful german Hans-Georg Gadamer a spus la un moment dat ca nu e de la sine inteles daca cineva are sau nu abilitatea de a asculta. Iar Goethe si-a lasat unul dintre personajele principale feminine sa declare ca nu e de la sine inteleasa nici abilitatea de a vedea. Ce inseamna "a intelege”? Aceasta este o intrebare esentiala pentru modernitate si se aplica foarte bine atunci cand se refera la termeni pe care ii folosim in mod curent. Termenii din limba chineza prezinta un grad mare de dificultate, fiindca sunt posesorii unei istorii indelungate. Deseori, asta face gasirea unor traduceri adecvate o misiune imposibil de realizat. Prin urmare, "Concepte-cheie din gandirea si cultura chineza” este un demers oportun, care vine in sprijinul cititorilor straini preocupati de studiul istoriei gandirii chineze, si constituie, totodata, mijlocul prin care pot dobandi o intelegere elementara asupra semnificatiei gandirii chinezilor.
(Wolfgang Kubin, fost director al Institutului de Studii Orientale si Asiatice din cadrul Universitatii din Bonn)