Descriere - Compunerile - Taram al imaginatiei si creativitatii
Lucrarea Compunerile - taram al imaginatiei si creativitatii se adreseaza elevilor, dar si cadrelor didactice si valorifica experienta si preocuparea constanta a autoarei in domeniul creatiei literare a elevilor de nivel primar pentru a stimula de timpuriu imaginatia si creativitatea.
Acest volum a izvorat din dorinta de a impartasi din experienta proprie deschizandu-le drumuri scolarilor care se initiaza, isi dezvolta competentele literare, tind sa performeze in expresivitate si artisticitate dand ,,frumuseti si preturi noi" cuvintelor.
Pe langa reperele teoretice care indica modalitatile concret-operationale in formarea de a compune, lucrarea contine activitati pregatitoare in acest scop, exercitii variate de creativitate, expresii literare selectate pe domenii, exemple de expresii artistice create de elevi, individual si in echipa, precum si un numar apreciat de creatii model realizate de elevi sau scrise de autoare pentru fiecare tip de compunere.
Lucrarea de fata insumeaza toate tipurile de compuneri si isi propune sa ofere puncte de sprijin pentru elevi si pentru profesorii indrumatori pe taramul imaginatiei si creativitatii. Diversificarea gradului de dificultate al aplicatiilor este unul dintre obiectivele prioritare ale lucrarii. In acest sens, am avut in vedere propunerea unor exercitii de initiere si intelegere, continuand cu activitati de consolidare prin aplicare si exersare, iar in final, aprofundare si performanta.
Pe langa capacitatile creatoare, pe taramul limbii, pentru scolari e necesar sa citeasca zi de zi lecturi suplimentare, sa-si imbogateasca in permanenta vocabularul, vorbirea si scrierea corecta.
Disponibilitatile creatoare ale fiecarui elev (ancorat pe taramul limbii literare), lectura suplimentara, utilizarea dictionarelor de sinonime, antonime, omonime, comunicarea orala si scrisa exersate in mod corect si ingrijit, efortul sustinut si sistematic, increderea reprezinta premisele redactarii unor compuneri reusite.
Daca in urma parcurgerii acestei carti,elevii vor reusi sa dea frau liber fanteziei si sa calatoreasca in lumi imaginate de ei si sa infatiseze taramuri dupa placul lor, sa-si creeze personaje dupa propria imaginatie sau din lumea basmelor, iar la final vor reusi sa redacteze compuneri cu mai multa dezinvoltura, inseamna ca eforturile noastre au fost benefice.
Cuprins:
Capitolul I. Compunerile in scoala
I.1. Scopul compunerilor
I.2. Clasificarea compunerilor
1.3. Etapele elaborarii compunerilor
1.4. Activitati pregatitoare pentru a forma deprinderea de a elabora compuneri
Fisa de lectura (clasa I)
Fisa de lectura (clasele II-IV)
Capitolul II. Modalitati de stimulare a gandirii creatoare
a. Exercitii de creativitate
b. Sugestii de compuneri
c. Sugestii pentru explicarea, interpretarea, stabilirea semnificatiei, opiniei unor enunturi / expresii / secvente / fragmente
d. Expresii artistice din opere literare
e. Expresii artistice create de elevi, individual si in echipa
f. Alte expresii artistice
g. Expresii de tot felul
Capitolul III. De la imaginatie la scrierea creativa
Capitolul IV. Tipuri de compuneri. Dezvoltare, performanta
A Compunere cu final dat
B Compuneri cu inceput dat
C Compunere dupa un plan de idei
D Naratiune, descriere si dialog
E Compunere descriptiva cu integrare de expresii / cuvinte / propozitii de sprijin / versuri /fragmente
F Compunere dupa un personaj dat / dupa intruchipare de personaj principal G Compunere cu dialog
H Compunere descriptiva
I Compunere dupa titlu dat
J Compuneri pe baza unor proverbe, zicatori, ghicitori, maxime
K Compuneri dupa un tablou/imagine
L Compuneri gramaticale
M Compuneri prin analogie
N Compuneri libere