Descriere - Compasiunea tatalui
Cel mai recent volum publicat la editura Renasterea se intituleaza "Compasiunea Tatalui” si-l are ca autor pe Parintele Boris Bobrinskoy. Volumul debuteaza cu o ampla introducere semnata de Maxime Egger in care sunt prezentate viata si itinerariul spiritual ale Parintelui Boris Bobrinskoy. Nume sonor al diasporei ruse din Franta, Parintele Bobrinskoy a fost vreme indelungata profesor la Institutul Saint Serge din Paris, formandu-se in atmosfera teologica si duhovniceasca a Parintilor sau teologilor Serghie Bulgakov, Gheorghe Florovsky, Ciprian Kern, Nicolai Afanasieff, John Meyendorff, Alexander Schmemann s.a., cu totii profesori la acest institut. Cartea apare in traducerea lui Nicolae Turcan.
Activitatea Parintelui Bobrinskoy s-a desfasurat pe mai multe paliere, fiind preot de parohie la o comunitate de limba franceza, membru in miscarea ecumenica si profesor la Institutul St. Serge. Teologia lui poarta amprenta slujirii sale pastorale, ceea ce rezulta si din volumul de fata. Studiul sau s-a axat preponderent pe doua domenii: teologie dogmatica si teologie liturgica.
"Compasiunea Tatalui”, titlul acestui volum, se refera la modul cum Dumnezeu intelege suferinta umana si problema raului. Dragostea fata de vrajmasi, taina iertarii si asumarea suferintei de catre Fiul lui Dumnezeu sunt teme tratate in carte.
Un subiect definitoriu pentru spiritualitatea Parintelui Boris Bobrinskoy este Liturghia inimii, ceea ce presupune chemarea numelui lui Iisus, si rugaciunea in general ca jertfa sau euharistie interioara.
O alta tema atinsa in volum este cunoasterea lui Dumnezeu, prilej pentru parintele Boris Bobrinskoy sa vorbeasca despre raportul dintre teologie si spiritualitate, despre problema limbajului teologiei dar si despre ceea ce inseamna Traditia Bisericii.
Prin tot ceea ce scrie, parintele transmite un mesaj viu, o invatatura consistenta, o teologie cuceritoare.