Descriere - Comisarul Cordobina, carte de impresii si peripetii
Am admirat personaje de-ale noastre, scornite din haznaua poporului, maiorul Cristescu, Minerva Tutovan si locotenentul Dobrescu. Investigatorul nu are un loc central in cultura neamului, cit nici in folclor, chiar daca este invidiat de barbati si dorit de femei. Rolul lui este mai degraba ingrat, probabil din surplusul de securism si prostie adus la scena de decorul comunist al piesei.
Pacala, insa, este un fel de cautator de solutii ori de adevar, inclusiv Harap Alb, eroi care domina diferite forte obscure ale raului. Dar avem si reprezentarea lui mai idioata, chiar daca plina de umor spumos, uneori sec, omniprezentul personaj Bula.
Practic, in radiografia unui astfel de personaj se ascund misterele descifrarii intregului popor. Cavalerul care combate balauri, eroul ce supune misei, salvatorul unei fecioare sau al unui odor, dejucatorul planurilor inamicului care vrea sa faca rau unei comunitati sau chiar intregii natiuni este precursorul investigatorului modern si fictiv. Pentru ca, in viata reala, n-ai sa-l intilnesti intocmai, fiind si el om supus slabiciunilor, sentimentelor, subiectivismului si chiar avaritiei…
Dar... mai e un frantuz mistocar, superficial ca un roman, nu-i scapa nimic, se lasa prins doar ca sa traga cu urechea din culcusul dusmanului, are de-a face numai cu sefi de stat si de institutii, afemeiat ca un nebun,... vestitul comisar parizian San-Antonio!
Liviu Cangeopol