Descriere - Collegialita e Sinodalita episcopale nella Chiesa di oggi
Una prospettiva storica, teologia e giuridica
Sinodul Episcopilor este o institutie permanenta decisa pe Papa Paul al VI-lea in anul 1965 ca un raspuns la dorinta Parintilor Conciliului al II-lea din Vatican pentru a mentine viu spiritul autentic ce s-a format in decursul anilor conciliari.
Sinodul este un loc de intalnire pentru episcopi, mereu in jurul Pontifului Roman si niciodata fara el, un loc de impartasire a experientelor ecleziale, pentru a cauta impreuna, in comun, solutii pastorale valide pentru Biserica universala.
Sinodul Episcopilor are rolul de a-l ajuta cu sfaturile sale pe Sfantul Parinte in guvernarea Bisericii universale.
In acest context a aparut si lucrarea de fata intitulata Collegialità e Sinodalità episcopale nella Chiesa di oggi (Colegialitate si Sinodalitate episcopala in Biserica de astazi), lucrare ce trateaza, in special, despre evolutia istorico-teologica-juridica a celor doua concepte mai sus mentionate.
Ne-am propus sa examinam, pe cat posibil, impactul pe care Sinodul Episcopilor il are in Bisericile locale si in Biserica Universala si sa inseram intreaga chestiune in Misterul Bisericii.
Institutia Sinodului Episcopilor este un organism care ajuta, ofera consultanta, insa nu slabeste si nici nu reduce in vreun fel puterea de guvernamant a Pontifului Roman. De aceea, sinodalitatea este manifestarea concordiei si unitatii dintre episcopi, impreuna cu Pontiful Roman. Este necesar ca aceasta sa domneasca in aceasta institutie centrala, intrucat diversitatea carismelor si rolurile diferite care ar trebui sa se intalneasca toate in Cristos, si sub Vicarul sau, Pontiful Roman, actualizeaza mereu, tot mai mult, imaginea Bisericii.
Asadar, functia consultativa a Sinodului Episcopilor, sub Vicarul lui Cristos, este indreptata spre unitatea Bisericii si spre misiunea acesteia in lumea intreaga. - Ciprian Bejan-Piser
Anul aparitiei: 2021
Numar pagini: 116
Format: 14x20